Рецепти
Чести костурета
"Вкусът на Банско"
Рецепта от автентичната банска кухня.
Продукти
eдно канче от 500мл. се напълва с боб /кост'урета/ от вкусния местен сорт "бабарчи";
1супена лъжица сол, олио, дафинов лист, няколко зърна черен пипер;
ароматни добавки като магданоз, кромид лук, суха червена чушка, чубрица;
1 чаена лъжица червен пипер.
Начин на приготвяне
Това е всъщност рецепта за гъст боб.
Бобът се накисва в тенджера със студена вода един ден предварително, за да набъбне. Преди готвене се долива със студена вода и се слага на огъня. Първата кипнала вода на боба се изхвърля и съдът се напълва отново със студена вода. След повторното завиране на водата се добавят ароматите /черен пипер, дафинов лист, ситно нарязан кромид лук, дръжки от магданоз/ и две лъжици олио.
Бобът се оставя да ври на бавен огън в продължение на половин час като не се бърка. Малко преди да стане готов се добавя 1 супена лъжица сол. Когато бобът е пресен, той бързо увира, но ако е стар, може да ври и повече от час.
Как познаваме дали бобът е уврял
Загребват се с дървена лъжица няколко бобени зърна и ги поддухваме. Ако кожицата на зърната се накъдря време е да се сложи солта и след 10 минути да се извади от огъня. Не трябва да се допуска разкашкване на боба.
Запържването на боба
В дълбок тиган се слага около 1 чаена чаша олио. След като се сгорещи се добавя четвърт глава ситно нарязан кромид лук. Бързо с решетъчна лъжица постепенно се изсипва отцедения боб, разбърква се внимателно до изпаряване на течността от него и се поръсва с червен пипер и чубрица. Маха се от огъня.
Ястието се похлупва и се оставя да изстине в тигана.
"Честите кост'урета" се сервират като салата или като гарнитура към други ястия.
Те са задължителна част от менюто на Бъдни вечер.