Сарми с листа от цвекло

Рецепти

Сарми с листа от цвекло

Сармите с листа от цвекло са предпочитано лятно ястие в Банско. Рецептата е стара и малко позабравена. 

 "Вкусът на Банско"

Продукти

  • Около 15 големи листа от цвекло;
  • 2ч.ч. ори;
  • 1/2глава кромид лук;
  • 1 малък морков;
  • черен пипер, дафинов лист, кимион, 1/2с.л. сол;
  • 200гр. ситно смляна кайма със състав 60% телешко месо и 40% свинско месо.

Начин на приготвяне

В дълбока купа се подреждат  измитите и свежи листа от цвекло. Заливат се с не много гореща вода и се оставят да омекнат за 5 минути, след което се отцеждат.

В тиган с малко мазнина се задушава нарязаният на кубчета кромид лук и морков. Към тях се добавя измития и добре отцеден от водата ориз. Оризът се кавардисва до златисто, добавят се подправките и солта и се залива с 4 ч.ч. гореща вода. През това време се омесва каймата с черен пипер, смлян кимион от планинските ливади край Банско и настъргана четвърт глава кромид лук. Когато оризът поеме цялта вода, той се дърпа от огъня. 

Подготовка на сармите

Във всяко листо от цвекло се поставя по 1 голяма лъжица ориз. Къса се малко от каймата и се поставя в средата на ориза. Сармата се завива добре и се поставя на дъното на дълбока тенджера с намаслено дъно. Когато всички сарми са готови, добавя се 1 ч.ч гореща вода и сармите се притискат с порцеланова чиния. Ястието се връща на огъня. След като водата заври, температурата се намалява и ястието се оставя да къкри до готовност за консумиране около 0 мин..

Сармите в листа от цвекло са много крехки и приятни на вкус. Могат да се сервират както топли, така и студени, както за основно ястие , така и за гарнитура.