Пирин лято и зима

Ски център Банско

Банско е това, което е не само заради красивата и благосклонна планина, милионите инвестиции в модерни ски съоръжения, но и заради местните хора, които повече от 3 поколения са в основата на развитието на ски спорта.

Първите ски влекове в Банско са изградени в местността Чалин валог през 60-те години на 20 век.

През 1985г. се изгражда ски зона Шилигарника

През 2003г. тръгва кабинковия лифт от Банско до Бъндеришка поляна и започва изграждането на новата ски зона 

Ски център

Най- ниска точка: 1000м.н.в., начална станция на кабинковия лифт, гр.Банско

Най висока точка: 2600м.н.в., връх Тодорка

Уникално трасе от 16км. свързва най-високата с най-ниската точка центъра

Дължината на всички ски писти, включително със ски пътищата е 75км.

35% от пистите са предназначени за начинаещи скиори,  40% са със средна степен на трудност, а 25% са подходящи за експерти / напреднали скиори.

260 оръдия за изкуствен сняг гарантират дълъг ски сезон от началото на декември до средата на месец април. Те осъществяват 90% покритие на всички трасета.

По традиция кабинковият лифт и някои лифтове започват работа за студентския празник /8 декември/. Самият старт на ски сезона е изключително емоционално и забавно събитие. Световни знаменитости от ранга на Алберто Томба,  Mark Girardelli, Rosi Mittermaier, Janica Kostelic,Reinfreid Herbst, Maria Valiser, Andreas Wenzel, Kjetil Andre Aamodt, Gustavo Thoeni, Franz Klamer, Hanni Weirather, Herman Mayer  подкрепят младия курорт с лично участие, .  Празникът е всяка година в събота между 14 и 18 декември.

Подробна информация вижте на уебсайта:

www.banskoski.com