Целуварчи от Банско

Рецепти

Целуварчи от Банско

Постно ястие от традиционната банска кухня 

Необходими продукти

  • 1 глава кисело цвекло /”чек’ань”/;
  • 1 л. вода;
  • 1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер; 1 зрънце бахар, стрък сух копър със семенца
  • 1 с.л. червен пипер;
  • полив главичка кромид лук;
  • 5 с.л. брашно;
  • няколо скилидки чесън;
  • олио, колкото да се облее дъното на тигана

Начин на приготвяне

Малко информация за чекането. 

Това е цвекло, което се приготвя както всички традиционни туршии, но в отделен съд, специално за тях- кач`е /малка каца/. Цвеклото се измива, остъргва се лек окората и се слага още през есента, когато застудее, заедно със сол, оцет и ароматно венче от копър и други треви като слечок. Ферментира за около месец и през декември вече е готов за ползване.

Чекането се слагат и в банската капама, като и придават "воскарнев" вкус /приятно сладко-кисел вкус/

Чекането за целуварчите се разрязват по дължина на филии около 1-2см. дебели. Поставят се в тенджера и се обливат със студена вода. Слагат се аромати: дафинов лист, бахар, черен пипер,стрък копър. Може да се сложи и една чаена чаша от водата на чекането, ако е вкусна.

Чекането врът около 30 минути или до омекване.

Запържване на чекането

В дълбок тиган с еслага олио. Запържва се кромида, нарязън на тънки поломесеци и се изважда. Слагат се резените цвекло и леко се запържват от двете страни като се обръщат с щипка. В този момент се слага ситно нарязания чесън. Добавят се 1-с.л. брашно и се бърка внимателно до препичането на брашното. Добавя се на тънка струя с непрекъснато бъркане чорбата от варенето на целуварчите. Получава се гъст сос.

Сервиране

Целуварчите се сервират студени като мезе за ракия. Винаги се готвят за постната вечеря на Бъдни вечер.

Къде можете да ядете целуварчи

Свържете се с нас за кулинарен тур в Банско. Почувствайте гостоприемството на истинските банскалии!

Адрес

гр. Банско, ул."Стурма"2

Телефон

+359887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.