Банско-духовност и култура

Романтиката на стария град в Банско

Приглушени стъпките скърцат в снега. Паметникът на Паисий Хилендарски и църквата „Св. Троица“  насочват към тесните улички на  старинния квартал в Банско. Оставяйки шума и неоновия блясък на новото зад гърба си, ние попадаме сред романтичната атмосфера  на вековните бански къщи- крепости. Те напомнят за други времена, за  живот, чест и богатството, бранени с оръжие и смелост. 

Първият известен до момента писмен документ за селище си името Банско е от 1517г. Той дава информация за данъците, които внася местното население в султанската хазна.  Банско през целия петвековен  период на османското владичество запазва своя чисто български характер. Турските заптиета се побоявали да замръкват из лабиринтните улички, а банските първенци се ползвали с уважение от властта, заради своя дипломатически усет и богатство.

Старата банска къща е изградена изцяло от речен камък и се състои от 2 етажа. Външните и стени достигат дебелина до 1 м. Прозорците са малки с дървени капаци и железни решетки. Вратите- с нисък праг, за да се поклониш щеш – не щеш на стопаните. Всички уязвими зони на сградата са защитени с бойници. На първото ниво обикновено била пещта за хляб, складовите помещения и тайници. Жилищната част била на втория кат - винаги обърната на изток. Дървена стълба води до широк чардак с пряка връзка с отделните помещения. Вътре, между стаите има врати и преддверия, за по-голяма безопасност и топлина през зимата. Всяка стая има огнище. А всяка къща- скривалище и таен подземен тунел, който водел до църквата или съседите.

Макар външно от към улицата градът да бил непристъпен, вътрешните дворове на къщите били свързани с т.нар. комшулуци. Хората живеели подкрепяйки се и пазейки се заедно от врагове. Така през вековете Банско става символ на българщината. Тук се запазва средновековната писмена традиция и грамотност дори сред жените, за което говорят запазените писма на банските търговци още от края на 17 и началото на 18 век. Макар и да пътували до Европа и да боравели  с много пари, бита на банскалии си остава доста аскетичен. За сметка на това, те са изключително големи дарители за духовни дела, за просвета и книжнина. 

Посещавайки музейният комплекс, гостите на Банско могат да се запознаят с богатото историческо и културно наследство на града.