Банско-духовност и култура

Фестивалният площад на Банско

Балкански фестивали, фолклорни фестивали, международни музикални фестивали,  Международен джаз фестивал, открита сцена за опера, балет и кино...
Многобройни са събитията, на които Банско е домакин, защото има голямо предимство не само като име.
Нека напомним!
Програмата на Банско за лятото е изпълнена с фестивали и всички те се осъществяват на централния площад "Никола Вапцаров". 
Това не е случайно- площадът е проектиран от един от най- известните архитекти на България от близкото минало- Александър Баров. Той е роден в съседния град Разлог, знаменосец е на Разложката гимназия и архитект на Националния дворец на културата, на резиденция "Бояна", на хотел "Радисън" и на зала "Универсиада". 
Градският площад е построен за две години от 1988г. до края на 1989г.,  по случай 80 години от рождението на поета Никола Вапцаров. 
Изграден е от гранитни и мраморни плочи, и павета. Алеите са оформени с речни камъни от Глазне. Настилката е поставена върху армирана бетонна основа, която да издържа голямо натоварване от техника и поставянето на различни съоръжения.
Запазените сметки от тогава, показват, че 1кв.м. от площада е струвал на банскалии 38лв. и много доброволен труд за дялане на камъни и павета, за подреждане на плочките и за леене на кофража. 
Авторите на проекта не позволили при изграждането на площада да бъде отрязано нито едно дърво.
Гражданско сдружение "Дедо Лазко" на няколко пъти повдига въпроса и внася в Общинския съвет на Банско за разглеждане предложение за поставяне на паметен надпис на площада, с който да се уважат архитект Александър Баров и техническият ръководител на обекта: Петър Баряков.

 

Адрес

Банско площад "Никола Вапцаров"