Банско-духовност и култура

Паметникът на Паисий Хилендарски в Банско

Паметникът на Отец Паисий е сред най-ценните емблеми на град Банско.

Изграден е през 1976г. като мемориал за неговото епохално дело.  Скулпторът е Стою Тодоров. Изборът на мястото не е случайно. На оформения площад се откроява църквата „Св. Троица“ с нейната величествена часовникова кула. От тук започват тесните улички към стария град с вековните каменни къщи- крепости. Композицията хармонично се вписва в общата градска среда и се нрави на погледа от всичките страни.

Фигурата на Паисий е издялана от цял монолитен гранитен блок, така нареченото "черно габро".

Редкият камък е докаран с много усилия от Родопите, от кариера край Смолян. За да мине камионът с тежкия товар през река Глазне, е направен нов мост. Разлистените мраморни страници, символизиращи книгата "История славянобългарская", са от кариера в Илинденци, която е от другата страна на Пирин.

За съжаление издяланите пасажи от „История славянобългарска“ не са четливи. Но текстът отбелязва годината на създаването `и:

„Събра и нареди Паисий йеромонах, който живееше в Света гора Атонска и беше дошъл там от Самоковската епархия в 1745г., а събра тая история в 1762 година, за полза на българския народ.”

„Аз премного се постарах за българския род и отечество и много труд положих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих в тази книжица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които любите своя народ и българското отечество.” 

С повече внимание, уважаващият миналото ще разчете призивът на Паисий : „О, неразумни юроде, поради защо се срамуваш да се наричаш българин. Ти българино, не се мами, знай своя род и език.”

Защото:

„Или не са имали българите царство и държава. Толкова са били прочути и са били славни и прочути по цялата земя.”

„От целия славянски род първо българите възприели славянското писмо и книга.”

„По-добра е българската простота и незлобливост, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни- повечето от тях са орачи, копачи, овчари и прости занаятчии.” 

През 1962г. Отец Паисий Хилендарски е канонизиран за светец от Българската православна църква. На 19 юни се чества неговият ден.

Въпреки, че няма точни данни за раждането на Паисий Хилендарски в Банско, силната родова памет в градчето пази спомена за това. Банскалии знаят  мястото на родната му къща. Знае се, че той е брат на Лаврентий- игумен на Зографския манастир и на Хаджи Вълчо, който е сред големите дарители на тази българска духовна крепост. Техен баща е Бильо Баанов.

Фамилиите днес, които са наследници на този корен са: Хадживълчеви, Хаджигеоргиеви и Баханови

 

 

 

Адрес

гр. Банско, площад "Възраждане"