Картофи с ряпа и цвекло

Рецепти

Картофи с ряпа и цвекло

Необходими продукти:

Тенджера от 3л.

1 средно голяма глава бяло цвекло /комбус/

1 малка глава бяла ряпа /гулия/

1 глава кромид лук

10 средно големи картофа

Стрък целина

1 парче от бански бут /около 250гр./– "да е шаренко, да има и крешчинка и дробка", както казват на бански диалект

Стрък сух копър със семенцата

1 сушена люта червена чушка

Няколко зърна черен пипер

Начин на приготвяне:

Цвеклото и ряпата се измиват и обелват от кората.

Разрязват се по дължина на 5-6 парчета и се слагат в дълбок съд със студена вода. Съдът се поставя на котлона и след като заври водата, температурата се намалява като готвенето продължава около 15 мин. до  омекване на цвеклото и ряпата. След това водата се изцежда и зеленчуците се изплакват със студена вода, нарязват се на малки кубчета.

Междувременно се измиват  и обелват картофите и се нарязват на едри кубчета, кромидът се обелва  и нарязва на ситно, банският бут се нарязва на парчета.

В дълбока тенджера със студена вода се слагат всички продукти: ряпата, цвеклото, картофите, целината и банският бут.

Ястието се оставя да възври, добавят се подправките: семена копър, дафинов лист, черен пипер, червената чушка. Вари се около 45 минути под капак на бавен огън. Посолява се най-накрая, по лична преценка, защото по принцип банският бут е солен.

Чорбата става бяла и много вкусна.

Ястието е засищащо и калорично, за хора усърдно работещи през целия ден.

Тази рецепта и фотография е от Проекта "Вкусът на Банско", който е под защита на Закона за авторските права.