
Рецепти
Картофи с ряпа и цвекло
Необходими продукти:
Тенджера от 3л.
1 средно голяма глава бяло цвекло /комбус/
1 малка глава бяла ряпа /гулия/
1 глава кромид лук
10 средно големи картофа
Стрък целина
1 парче от бански бут /около 250гр./– "да е шаренко, да има и крешчинка и дробка", както казват на бански диалект
Стрък сух копър със семенцата
1 сушена люта червена чушка
Няколко зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
Цвеклото и ряпата се измиват и обелват от кората.
Разрязват се по дължина на 5-6 парчета и се слагат в дълбок съд със студена вода. Съдът се поставя на котлона и след като заври водата, температурата се намалява като готвенето продължава около 15 мин. до омекване на цвеклото и ряпата. След това водата се изцежда и зеленчуците се изплакват със студена вода, нарязват се на малки кубчета.
Междувременно се измиват и обелват картофите и се нарязват на едри кубчета, кромидът се обелва и нарязва на ситно, банският бут се нарязва на парчета.
В дълбока тенджера със студена вода се слагат всички продукти: ряпата, цвеклото, картофите, целината и банският бут.
Ястието се оставя да възври, добавят се подправките: семена копър, дафинов лист, черен пипер, червената чушка. Вари се около 45 минути под капак на бавен огън. Посолява се най-накрая, по лична преценка, защото по принцип банският бут е солен.
Чорбата става бяла и много вкусна.
Ястието е засищащо и калорично, за хора усърдно работещи през целия ден.
Тази рецепта и фотография е от Проекта "Вкусът на Банско", който е под защита на Закона за авторските права.