Агнешко печено със зехтинова коричка

Рецепти

Агнешко печено със зехтинова коричка

За почитателите на агнешкото месо- кулинарна тънкост от Банско

Банскалии са известни търговци през 18 и 19 век. Те кръстосвали Османската империя от Изток на Запад и доставяли в родното Банско най-различни стоки. Град Серес, недалеч от Солун е бил средището им в Империята, а Будапеща и Виена- в Западна Европа. Серският бей е бил важен за търговията и вероятно "комисионер" на извършваната дейност. Знае се, че именно той съдейства за издаването на султански ферман за посторояването на църквата в Банско през 1835г., след като получава богати поклани от банскалии по случай раждане на неговото дете.

В реда на тези мисли, зехтинът в Банско е редовно използван в кулинарията. От това време е съществува и известната фамилия Зехтинджиеви. Тяхната родова къща е паметник на културата и популярна банска механа.

Начин на приготвяне

За рецептата е необходимо прясно цяло агнешко бутче или плешка. Месото се поставя в широка тава. Поръсва се със сол и смлян черен пипер. Намазва се обилно с гъст зехтин екстра върджин. Зехтинът, дава златиста и много хрупкава коричка, като обогатвя аромата и вкуса на месото и получения  сос "черевиш". Добавя се една чаша вода отстрани. 

Агнешкото се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса. 

Това ястие е уникално вкусно, когато е в комбинация с едро нарязаните домашни картофи /"к'омбари"/, престояли цяла зима заровени в земята. Тези картофи имат сладникава нишка и в днешно време са гастрономически лукс. Все пак радостно е, че в Пиринския край хората са запазили тази традиция за съхранение на картофите.

Да Ви е вкусно!

"Вкусът на Банско"