Новини

Нова книга за църквата "Св. Троица" в Банско

Нова книга за църквата „Св. Троица“ в Банско, с подкрепата на „Арт Идея Бг“

Построяването на църквата „Св. Троица“ в Банско през 1835г. е дело дълго подготвяно, добре дипломатически подплатено и финансово обезпечено. Съграждането оставя силен спомен сред съвременниците и в следващите поколения, защото това е най-голямата църква на Балканите, построена по време на турската власт.

В основата на забележителното начинание е търговецът от Банско Лазар Герман или Дедо Лазко, който дава не само богатството си, но и живота си за идеята. В негова чест и в името на всички участвали малки и големи банскалии, е паметният надпис над входа на църквата.

Книгата „Как бе построена църквата Св. Троица“ в Банско е популярно четиво. Разпространява се с дарителска цел и набира средства за по-нататъшна реставрация на храма. Автор е Никола Янчовичин- най-възрастният кмет на Банско, наследник на строителите от Доювия род и основател на Гражданското сдружение „Дедо Лазко“. Освен него, тук има статии на Любен Попстефанов за часовниковата кула и на Ваня Грънчарова за Молерите. Снимките са дело на екип на Арт Идея Бг- фотографите: Асен Тулилов и Гергана Тулилова. Специални благодарности за предоставените кадри изказваме на Александър Даутев и на Иван Миладинов . 

Книгата е ценна с публикувания оригинален списък на дарителите за построяването на църквата от 1834г.

Книгата се издава с финансовата подкрепа на Любомир Пенев от град Силистра. Може да бъде закупена от църквата „Св. Троица“, от музея „Никола Вапцаров“ и от сдружение „Дедо Лазко“.

Повече информация за дейността на сдружение „Дедо Лазко“ можете да получите от фейсбук профила „Банско- памет и бъдеще“.

Телефон

+359887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.