Агнешки котлети с картофи дофиноа

Рецепти

Агнешки котлети с картофи дофиноа

Висша кулинарна лига на Югозападна България
Пирин Голф и Кънтри Клуб

Печени агнешки котлети с ароматни билки, поднесени  с рататуй и картофи дофиноа

Необходими продукти за 1 порция

  • 4бр. агнешки котлет /250гр./;
  • За билковата  галета: омесват се равни количества розмарин, мащерка, магданоз, чесън на ситно и галета.
  • Дижонска горчица /20гр./

За картофите дофиноа

Картофи /200гр./, чесън /2гр./, сметана /100мл./, индиско орехче, сол, пипер, масло /30гр./, пармезан /20гр./, швейцарско сирене грюер /30гр./

За рататуй

Тиквичка /30гр./, патладжан /30гр./, чушка /30гр./, лук /30 гр./, домти /30гр./, дом. пюре /10гр./, риган, сол, пипер, червен пипер

Начин на приготвяне

Агнешките котлети се овкусяват със сол и черен пипер и се запичат в предварително загрят с мазнина  тиган за 2 мин, от двете страни. Изваждат се от тигана, намазват се с дижонска горчица от двете страни и се овалват в подготвената билкова галета. Котлетите се поставят в тава и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за 7 минути.

Картофи дафиноа

Картофите се режат на шайби с дебелината на чипс. В тавичка на огън се разтопява маслото и в него се  запържва лукът, чесънът и се добавят картофите. Овкусява се със сол и черен пипер и леко се запичат във фурната за 10 минути на 180 градуса. Маслото трябва да е в достатъчно количество, за да се получи необходимото задушаване в мазнина. Тавата се изважда от фурната.
Сметаната,  пармезана, индиско орехче и настърганото швейцарското сирене се разбъркват. Със сместа се заливат картофите и разбъркват. Тавичката отново се връща във фурната.
Картофите се пекат още 25 минути и стават много ароматни  и вкусни.

Рататуй

Изброените зеленчуци се нарязват на малки кубчета. В загрят тиган последувателно се  слагат да се пържат лук, чушка, тиквичка, патладжан и  домат. Накрая се слага доматеното пюре и подправките риган, черен и червен пипер, сол.
При поднасянето агнешките  котлети  се глазират със  сос от редуцирано червено вино и печен сос.
 
Аранжирането на ястието е плод на естетическото чувство на готвача и цели наслада за всички сетива!