
Рецепти
Магерица- агнешка чорба по гръцки
Необходими продукти
- 1/2кг. агнешки комплект, който включва бял и черен дроб, чревца, сърце или 1/2кг нетлъсто агнешко месо. Препоръчваме Ви продукта с доказана качество и вкус с марката „Сарай”;
- 1връзка пресен лук;
- 1 малка връзка целина;
- 1 връзка пресен копър;
- 1 свежа маруля;
- половин супена лъжица сол.
Застройка
- 60 гр. масло;
- няколко стръка пресен кромид лук;
- 1 яйце, 1с.л. брашно;
- сок от 1 лимон;
- черен пипер.
Начин на приготвяне
Агнешките дреболии се подготвят, подобно на рецептата за дроб-сарма.
В дълбок съд се слагат дреболиите и се заливат със студена вода. След като заври водата и продуктите леко омекнат /за около 15 мин./, вода се изхвърля. Дреболиите се нарязват на дребни кубчета, долива се около 800 мл. вода, поставя се дафинов лист и няколко зърна черен пипер, 1/2с.л. сол, нарязаните на дребно пресен лук, целина и копър.
Супата се вари около 20 минути
Застройване на супата
В тиган с малко дъно се разтопява масло, добавя се ситно нарязания кромид лук и се разбърква. След като се усети приятният и апетитен аромат на задушен пресен кромид лук, добавя се лъжицата брашно, разбърква се. С черпак се взима от чорбата и се разрежда брашнената смес без да се отстранява от котлона.
Отделно се разбива 1 яйце със сок от 1 лимон.
Яйцето се темперира внимателно с чорбата от супата и се изсипва при брашнената смес при непрекъснато бъркане. След като всичко се хомогенизира- застройката се добавя към супата, която не трябва да бъде върху горещия огън, за да не се пресече яйцето.
Сервиране:
Както всичко в традиционната кухня, магерицата се сервира топла и е най-вкусна в момента на приготвянето си. Поръсва се с прясно счукан черен пипер и нарязани на ситно свежи листа от маруля.