Рецепти
Агнешки котлети на сач
Необходими продукти за 1 сач / порция
-
3бр. агнешки котлети;
-
черен пипер, див кимион, див копър, сол;
-
1 чушка, 1 глава кромид лук, 1 морков.
Начин на приготвяне
Препоръчваме керамичен сач, който не се използва за първи път.
Сачът се нагорещява постепенно на огъня. Обмазва се хубаво с парче сланина или с някаква друга мазнина.
Котлетите се мариноват няколко часа по-рано и дори ден предварително, като се посоляват и посипват с прясно счуканите подправки и нарязан кромид лук. Престояват завити в хладилник. Изваждат се и се оставят на стайна температура, за кратко.
Първо в сача се изпичат котлетите, като се държат за около 5 минути от всяка страна, изваждат се и се оставят на топло под капак да отпочиват.
Следващият етап е приготвянето на зеленчуците.
Лукът се нарязва на кръгчета, чушката по дължина, а морковът на немного тънки резени, направени под ъгъл.
Ако е необходимо се добавя малко мазнина като зеленчуците се запичат първо от едната страна, а после от другата. Посолява се на вкус.
Преди сервиране над „цвърчащите” зеленчуци се поставят котлетите.
Вариант на ястието е приготвянето всичко на жар. Агнешките котлетите тогава са много по-вкусни.