Агнешки котлети на сач

Рецепти

Агнешки котлети на сач

Необходими продукти за 1 сач / порция

  • 3бр. агнешки котлети;

  • черен пипер, див кимион, див копър, сол;

  • 1 чушка, 1 глава кромид лук, 1 морков.

Начин на приготвяне

Препоръчваме керамичен сач, който не се използва за първи път.
Сачът се нагорещява постепенно на огъня. Обмазва се хубаво с парче сланина или с някаква друга мазнина.
Котлетите се мариноват няколко часа по-рано и дори ден предварително, като се посоляват и посипват с прясно счуканите подправки и нарязан кромид лук. Престояват завити в хладилник. Изваждат се и се оставят на стайна температура, за кратко.

Първо в сача се изпичат котлетите, като се държат за около 5 минути от всяка страна, изваждат се и се оставят на топло под капак да отпочиват.
Следващият етап е приготвянето на зеленчуците.
Лукът се нарязва на кръгчета, чушката по дължина, а морковът на немного тънки резени, направени под ъгъл.
Ако е необходимо се добавя малко мазнина като зеленчуците се запичат първо от едната страна, а после от другата. Посолява се на вкус.
Преди сервиране над „цвърчащите” зеленчуци се поставят котлетите.

Вариант на ястието е приготвянето всичко на жар. Агнешките котлетите тогава са много по-вкусни.