Механи, ресторанти, мезета

150 години Зехтиндижиева къща в Банско

Дом на родолюбиви люде и търговци

Зехтинджиева къща е от малкото механи в курортното градче, която запазва оригиналния облик на старата къща-крепост. Нещо повече- наследниците организират музей на „старо Банско“, представяйки местния бит и култура  с бански песни и ястия.

Чорбаджийската къща е просторна с капацитет 120 места.

Впечатлява с каменния си градеж, камините и големите мурови греди на тавана.  Предпочитана е за банкети с кръшни хора и юнашки вечери с вино и най-вкусни мезета.  Тук могат да се опитат оригинални бански специалитети като капама, чомлек, гювеч и редица други. Менюто е богато и за всеки вкус. За доброто настроение на гостите се грижи собствен оркестър през празничните вечери и през целия зимен сезон.

Малко история

Зехтинджиевият род е сред най-старите бански фамилии. Неговата история е преплетена с важни исторически събития за България. Изследователите на родовите корени споменават, че в средата на 18 век, когато Паисий Хилендарски е в Света гора, там е познавал Митрофан Зейтинджията от Амиджиевия род.  Той бил търговец най-вече на зехтин и маслини, които изнасял към европейските центрове: Нюрнберг, Лайпциг, Виена и Париж. Днешните потомци знаят за дядо Лазар и неговите синове Марко и Иван.

Марко, който е роден около 1857г. увековечава със слава родовото име.  Той участва в четата на Радон Тодев, която охранява пътя на бежанците към Княжество България след погрома на Илинденско-преображенското въстание през 1903г.  Марко е забележителен мъж, едър, светъл и снажен- планина. За него се носят легенди.  Не случайно става и знаменосец на споменатата четата. Загива на Кръстовден /22 септември по стар стил/ заедно с всички 24 четници в Рила. 

От коляното на Иван са днешните собственици на Зехтинджиевата къща.  Неговият син Александър е сред жертвите на атентата в църквата „Св. Неделя“ в София от 16 април 1925г. Линията се продължава от Веселин, следват  Мария и Костадин.

Юбилейната 2019г.

домакините предвиждат да отбележат с интересни кулинарни и патриотични събития като истински горди банскалии.

http://zehtindjieva.com/

Адрес

гр. Банско, ул."Георги Ковачев"11

Телефони

+359899559599

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.