















Механи, ресторанти, мезета
150 години Зехтиндижиева къща в Банско
Дом на родолюбиви люде и търговци
Зехтинджиева къща е от малкото механи в курортното градче, която запазва оригиналния облик на старата къща-крепост. Нещо повече- наследниците организират музей на „старо Банско“, представяйки местния бит и култура с бански песни и ястия.
Чорбаджийската къща е просторна с капацитет 120 места.
Впечатлява с каменния си градеж, камините и големите мурови греди на тавана. Предпочитана е за банкети с кръшни хора и юнашки вечери с вино и най-вкусни мезета. Тук могат да се опитат оригинални бански специалитети като капама, чомлек, гювеч и редица други. Менюто е богато и за всеки вкус. За доброто настроение на гостите се грижи собствен оркестър през празничните вечери и през целия зимен сезон.
Малко история
Зехтинджиевият род е сред най-старите бански фамилии. Неговата история е преплетена с важни исторически събития за България. Изследователите на родовите корени споменават, че в средата на 18 век, когато Паисий Хилендарски е в Света гора, там е познавал Митрофан Зейтинджията от Амиджиевия род. Той бил търговец най-вече на зехтин и маслини, които изнасял към европейските центрове: Нюрнберг, Лайпциг, Виена и Париж. Днешните потомци знаят за дядо Лазар и неговите синове Марко и Иван.
Марко, който е роден около 1857г. увековечава със слава родовото име. Той участва в четата на Радон Тодев, която охранява пътя на бежанците към Княжество България след погрома на Илинденско-преображенското въстание през 1903г. Марко е забележителен мъж, едър, светъл и снажен- планина. За него се носят легенди. Не случайно става и знаменосец на споменатата четата. Загива на Кръстовден /22 септември по стар стил/ заедно с всички 24 четници в Рила.
От коляното на Иван са днешните собственици на Зехтинджиевата къща. Неговият син Александър е сред жертвите на атентата в църквата „Св. Неделя“ в София от 16 април 1925г. Линията се продължава от Веселин, следват Мария и Костадин.
Юбилейната 2019г.
домакините предвиждат да отбележат с интересни кулинарни и патриотични събития като истински горди банскалии.