Агнешка супа с челядинки

Рецепти

Агнешка супа с челядинки

Пролетно време агнешкото е най-крехко и вкусно. Гергьовския дъждец ръси свежест на поляните, а слънцето стопля земята. Това е достатъчно за дребните, но много ароматни гъби челядинки. Ще ги откриете по пасишните ливади. малко са трудни за събиране, защото са дребнички, но ако имате търпение- ще направите супа. Освен това челядинките са много подходящи и за изсушаване.

Необходими продукти

  • 300гр. агнешко месо. За целта не използвайте бутче и плешка- те са подходящи за печене. За супата трябва гъст бульон, за предпочитане е месото от зоната на врата, крачетата
  • 50гр. краве масло;
  • 1 връзка пресен кромид лук, ½ връзка копър, ½  връзка магданоз;
  • 1 кафена чашка ориз;
  • ½ супена лъжица брашно;
  • черен пипер и сол на вкус;
  • 1 чаена чаша пресни гъби челядинки /можете да ги замените с изсушени, но преди това накиснати във вода/.

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на късове и се залива с 1,5 литра студена вода. Добавя се дафинов лист за аромат и няколко зърна черен пипер. След като заври, образувалата се пяна на повърхността се  маха с лъжица и температурата на готвене се намалява. . Ястието трябва леко да ври, докато омекне месото. Месото се изважда, обезкостява, нарязва и отново се връща в бульона. Добавя се нарязан морков, една непълна лъжица сол и 1 супена лъжица масло. След сваряването на месото се слагат челядинките и най-накрая  добре изчистения и измит ориз. Внимавайте са не преварите ориза!

Застройка на супата

В тиган се поставя останалото масло. Когато то се разтопи, добавят се ситно нарязаните пресен кромид лук, малко след това нарязаният магданоз и копър. Зелените добавки се разбъркват добре с дървена лъжица и след като се задушат се добавя брашното. Получената смес се разрежда с больона от супата и  се изсипва в тенджерата, като последната се отстранява от огъня.

Съвет

Добре би било агнешкото месо да се свари и охлади предходния ден, за да се отстрани получената лой /агнешка мазнина/. Това подобрява вкуса и аромата на супата.

Не е задължително добавянето на ориз. Можете да се лишите от него, тъй като в застройката има брашно.

Заповядайте на Гергьовден в Банско!

Свържете се с нас за кулинарен тур в дестинацията

Адрес

гр. Банско, ул."Стурма"2

Телефон

+359887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.