Рецепти
Агнешка супа с челядинки
Пролетно време агнешкото е най-крехко и вкусно. Гергьовския дъждец ръси свежест на поляните, а слънцето стопля земята. Това е достатъчно за дребните, но много ароматни гъби челядинки. Ще ги откриете по пасишните ливади. малко са трудни за събиране, защото са дребнички, но ако имате търпение- ще направите супа. Освен това челядинките са много подходящи и за изсушаване.
Необходими продукти
- 300гр. агнешко месо. За целта не използвайте бутче и плешка- те са подходящи за печене. За супата трябва гъст бульон, за предпочитане е месото от зоната на врата, крачетата
- 50гр. краве масло;
- 1 връзка пресен кромид лук, ½ връзка копър, ½ връзка магданоз;
- 1 кафена чашка ориз;
- ½ супена лъжица брашно;
- черен пипер и сол на вкус;
- 1 чаена чаша пресни гъби челядинки /можете да ги замените с изсушени, но преди това накиснати във вода/.
Начин на приготвяне
Месото се нарязва на късове и се залива с 1,5 литра студена вода. Добавя се дафинов лист за аромат и няколко зърна черен пипер. След като заври, образувалата се пяна на повърхността се маха с лъжица и температурата на готвене се намалява. . Ястието трябва леко да ври, докато омекне месото. Месото се изважда, обезкостява, нарязва и отново се връща в бульона. Добавя се нарязан морков, една непълна лъжица сол и 1 супена лъжица масло. След сваряването на месото се слагат челядинките и най-накрая добре изчистения и измит ориз. Внимавайте са не преварите ориза!
Застройка на супата
В тиган се поставя останалото масло. Когато то се разтопи, добавят се ситно нарязаните пресен кромид лук, малко след това нарязаният магданоз и копър. Зелените добавки се разбъркват добре с дървена лъжица и след като се задушат се добавя брашното. Получената смес се разрежда с больона от супата и се изсипва в тенджерата, като последната се отстранява от огъня.
Съвет
Добре би било агнешкото месо да се свари и охлади предходния ден, за да се отстрани получената лой /агнешка мазнина/. Това подобрява вкуса и аромата на супата.
Не е задължително добавянето на ориз. Можете да се лишите от него, тъй като в застройката има брашно.
Заповядайте на Гергьовден в Банско!
Свържете се с нас за кулинарен тур в дестинацията
Адрес
гр. Банско, ул."Стурма"2
Телефон
+359887769946
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.