СДРУЖЕНИЕ “ДЕДО ЛАЗКО”

Банско-духовност и култура

СДРУЖЕНИЕ “ДЕДО ЛАЗКО”

Сдружението е основано  през 2003г.  с една единствена цел- да пази и подхранва паметта на банскалии, както и да съхранява  историята на Банско от зловредни посегателства.

Партон на организацията е Дедо Лазко или Лазар Герман- човекът, който има силата да обединява, да се бори и да осъществи идеята за построяване на голям, светъл и нов храм в родното Банско. Той умира след построяването на църквата, когато е арестуван по донос от турските власти. 

Инициатор на сдружението "Дедо Лазко" е Никола Янчовичин, най-възрастният бивш кмет на  Банско. Той, след като става свидетел на  битката за кметските избори от 2003г., поканва всичките 9 кандидати за кметския  пост, заедно  да направят сдружение за благото на града. Въпреки идеалните намерения в сдружението се включват само двама  кандидат-кметове: инж. Георги Грънчаров и подполковник Костадин Ушев. Активни дейци тук са: Любен Попстефанов, Георги Рупчин, Райна Валейова,  Димитър Радонов, Димитър Кехайов, Светлана Дяконова и др.

Почетен член на сдружението е г-н Георги Пирински, председател на Народното събрание на република България през периода 2005-2009г. 

За своето кратко съществуване сдружение “Дедо Лазко” развива значителна дейност. Акитвира вниманието на обществеността за нуждата от реставрация на църквата "Св. Троица". Осъществява дарителска кампания за набиране на средства за реставрацията и финансира част от нея.  Организира честванията на 130г. от Кресненско- Разложкото въстание, на 105г. от Илинденско- Преображенското - Кръстовденското въстание, на 105г. от славната гибел на четата на Радон Тодев. По негова инциатива и събрани средства се поставя паметна плоча на четата на Радон Тодев в двора на църквата и се осъществяват туристически походи до Радоновата пусия в Рила.

Сдружението неуморно развива печатна и просветителска дейност.

Издава книжките:

"Песни мили на сърцето"- текстове на бански песни, свързани с реални исторически събития, придружени от музикален диск

"170 години от построяването на църквата "Св. Троица" в Банско"

"Дарителският списък за построяване на църквата "Св Троица от 1834г."

"Как бе построена църквата "Св. Троица" в Банско"- издание по случай 180 години от построяването на църквата

Сдружението има профил във Фейсбук с името "Банско памет и бъдеще"

Адрес

гр. Банско

Телефони

+359 749 82354
+359 887 76 99 46