Банско-духовност и култура

Камбаните на кулата в Банско

„Подарявам за спомен на миналото, настояще и бъдеще поколение на родът Велеганови, на храмът „Св. Троица” в родното ми село Банско, околия Разлог. 10 ноем.1894г. Лазар Д. Велеганов. Във времето на Н.И. Султан Абдул Хамид Хан II”.

Камбаните на Банско са забележителни със своя звън. На всеки половин и кръгъл час те възвестяват времето. Повече от 120 години те призоват за литургия, празнично ликуват или смирено удрят със скръбна вест. В тихо време камбаните се чуват из цялото банско поле, чак до Мехомия /днешен Разлог/. През турско такава изява на самочувствие на иноверци е изключително опасна, но не и за вродените с дипломатически усет банскалии. Надписът на святото султанско име на най-голямата камбана спасява от погром делото на Братя Велеганови.

Четирите камбани на кулата в Банско са невероятно мелодични. Те са изработени с висок процент сребро в металната сплав и са настроени на точно определени тонове, така че на тях да могат да се изпълняват различни мелодии. Такива камбани няма никъде другаде в България. 

„Музикалните“ камбани на Велеганови са достоен конкурент на камбаните, изработени в родината на този занаят- Италия. Интересен факт е описан от Благо Велеганов в публикувания през 1939г. фирмен каталог: През 1926г. Католическото църковно настоятелство в с.Балтаджий /дн.Секирово/, Пловдивско поръчва от Италия камбани  с тонове "До-диез" и "Фа-диез". Приемателната комисия, обаче установява, че поръчаните камбани не отговарят по тон и ги отказва. Министерството на търговията, промишлеността и труда с официална телеграма № 207/05.05.1926 г.запитва Велеганови дали фабриката им може да лее камбани с точно определен тон и получава утвърдителен отговор. Същото църковно настоятелство възлага поръчката на фирма Велеганови и назначава приемателна комисия от католически свещеник, завършил музикална академия в Италия и секретаря на Пловдивската търговско-индустриална камара. Отлетите камбани биват прегледани, изпитани и приети като напълно отговарящи на поръчката. 

Песента на камбаните в Банско събира често многобройните гости на курортното градче край църквата, а те от своя страна възнаграждават с неспирни аплодисменти талантливите местни звънари. 

В Банско с изкусно биене на камбаните са се отличили майсторите- звънари: Георги К.Икономов, Георги Л.Пицин /Котенов/, Иван К. Хаджирадонов, Братя Йордан, Иван и Асен Г.Икономови, Иван Хаджипопов /Аджи/, Борис Анг. Еринин, Иван Бор. Хаджипопов, Борис Ив.Хаджипопов и др. Повечето от тях са свирили в духовия оркестър на Банско, а последният е завършил музикално училище.

Братя Велеганови изработват великолепни камбани за много църкви и манастири, както и за монумента "Знаме на мира" край София. Между тях: 10 са в софийски църкви; 16-в пловдивски; 6-в асеновградски; в горнооряховски, в русенски, в старозагорски, в ямболски, в бургаски, хасковски,  Банско,  Якоруда и на много други места.

Автор:

Любен Попстефанов за книгата "Как бе построена църквата в Банско" с автор Никола Янчовичин

Книгата се разпространява с дарения за реставрацията на църквата "Св. Троица", по иницатива на Сдружение "Дедо Лазко"

Адрес

гр. Пловдив, бул. "Асеновградско шосе"

Телефони

+359898667601

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.