
Рецепти
Дроб сарма в було
Необходими продукти
- 500гр. агнешки дреболии: чревца, бял дроб, сърце;
- 1 агнешко було;
- 5с.л. олио за кавърдисване на ориза и дреболиите;
- 1ч.ч. ориз;
- 1кубче масло, за намазване най-отгоре на булото; масло за намазване на чревцата преди запичане
- 1 яйце и 1 чаена чаша кисело мляко за заливката;
- 1 връзка пресен кромид лук;
- 1 връзка магданоз;
- черен пипер, дафинов лист, кимион, сол на вкус.
Начин на приготвяне
Агнешките дреболии се измиват добре и се сваряват в подсолена вода за около 15 мин., след като водата заври. Изплакват се. Студени се нарязват на дребни кубчета.
В дълбок тиган се слага олио, така че да облее дъното. Леко се загрява и се задушава почистеният, измит и нарязан на дребно пресен кромид лук до омекване. Добавя се измития и подсушен ориз, който се кавърдисва до перлен цвят, а после се добавят и нарязаните дреболии , 1 непълна супена лъжица сол и прясно стритите подправки.
Запържва се добре.
Оризът се залива с една чаена чаша горещ агнешки бульон и се оставя на бавен огън да къкри до поемането на цялата течност.
Всичко се изсипва в кръгъл глинен гювеч, добавя се още една чаена чаша топла вода.
Оризът се покрива с булото. Булото се намазва с масло и всичко се поставя в загрята на 180 градуса фурната, за да се изпече. Когато булото леко се запече, то се залива със смес от яйцето и киселото мляко, като печенето продължава още 10-15 минути.
Приготвяне на агнешките чревца
В дълбока тенджера се слага да заври вода с дафинов лист, зърна черен пипер и сол.
Чревцата се подреждат по дължина в три групи, сплитат се на плитка, след което се оформят на кръг и се пускат във врящата вода. След като се сварят, чревцата се изваждат с решетъчна лъжица, намазват се с масло и се запичат на фурна само отгоре, като така стават много хрупкави и вкусни. С тях се украсява дроб сармата.
Тази рецепта е от "Вкусът на Банско"
Препоръчваме МЕСОПРОИЗВОДИТЕЛ "ПУЛЧЕ" ОТ БАНСКО!