Дроб сарма в було

Рецепти

Дроб сарма в було

Необходими продукти:
500гр. агнешки дреболии: чревца, бял дроб, сърце; 1 агнешко було, 5с.л. разтопена мазнина или олио
1к.ч. ориз, 1 яйце, 1 чаена чаша кисело мляко
1 връзка магданоз, 1 връзка пресен кромид лук, черен пипер, дафинов лист, кимион, сол на вкус
 
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии се измиват добре и се сваряват в подсолена вода за около 15 мин., след като водата заври. Студени се нарязват на дребни кубчета. В дълбок тиган се слага мазнината и се задушава почистеният, измит и нарязан на дребно пресен кромид лук до омекване. Добавя се измития и подсушен ориз, който се кавърдисва до перлен цвят., а после и нарязаните дреболии и подправки.  Оризът се залива с една чаена чаша агнешки бульон  и се оставя на бавен огън да къкри до поемането на цялата течност. Всичко се изсипва в кръгъл глинен гювеч, добавя се още една чаена чаша топла вода. Оризът се покрива с булото. Булото се намазва с масло и всичко се поставя в загрята на 180 градуса фурната, за да се изпече.Когато булото леко се запече, то се залива със смес от яйцето и киселото мляко, като печенето продължава още 10-15 минути.
 
Приготвяне на агнешките чревца:
В дълбока тенджера се слага да заври вода с дафинов лист, зърна черен пипер и сол.
Чревцата се подреждат по дължина в три групи, сплитат се на плитка, след което се оформят на кръг и се пускат във врящата вода. След като се сварят, чревцата се изваждат с решетъчна лъжица, намазват се с масло и се запичат на фурна само отгоре, като така стават много хрупкави и вкусни. С тях се аранжира дроб сармата.

Тази рецепта е от "Вкусът на Банско"