
Рецепти
Тиквеник с локум от Банско
Продукти
- 14 готови фини кори;
- 1 кг. настъргана тиква /приблизително 1 пълна купа от 2л./
- 1ч.ч. орехи;
- 1 кутия обикновен локум;
- 1 ч.ч /150гр./ захар;
- 1ч.ч. олио;
- 14бр. обикновени бисквити.
За сиропа
-
1 к.ч. прясно мляко;
-
1кафена чашка захар;
-
40гр. масло.
Начин на приготвяне
Настърганата тиква се поставя в голям тиган с малко олио и се задушава до изпаряване на течността. Бърка с енепрестанно, за да не загори на дъното. Оставя се да изстине.
Разстилат се корите. Върху първата кора се ръси олио и се слага втората кора. Втората кора отново се намазва с олио, обилно се наръсва с тиква, поръсва се с 1 голяма супена лъжица захар, едро счукани орехи и 1бр. настъргана обикновена бисквита. В началото на кората се слагат късове от локум и двете кори заедно се завиват на руло. Поставят се в предварително намаслена тава.
Действието се повтаря до изчерпване на корите.
Печене
Десертът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 40 минути.
Сироп
Докато се пече тиквеникът се приготвя сироп.
В малък и дълбок съд се поставя 1 кафена чашка прясно мляко, 1 кафена чашка захар, 40гр. масло, ванилия.
Готовият тиквеник се залива с течността, покрива се с кърпа и се оставя да изстине. Тиквеника омеква и се топи в устата.
Друг завършек на тиквеника може да бъде като вместо със сироп, след като се изпече той се поръси с разтопен карамел. Тогава става по-хрупкав.
Тази рецепта е от кулинарните тайни на известната банскалийка Райна Балева.