Крем брюле с тиква

Рецепти

Крем брюле с тиква

Необходими продукти за 6 - 8 порции:

600мл. сметана /На щандовете в магазините има различни марки. Погледнете съставките преди да изберете сметаната и дали тя е наистина от мляко или от растителен произход/

200мл. прясно мляко

1 пръчка ванилия

8 жълтъка. Идеалният вариант ще е, ако са от домашни кокошки

110гр. захар на фини кристали

1 и половина  ч.ч. сладка печена тиква, нарязана на дребни кубчета

За карамелизиране преди сервиране: по 1 равна с.л. кафява захар на купичка

Начин на приготвяне:

Сметаната се разбърква с млякото, слага се пръчка ванилия, разрязана през средата с остър нож. Сместа се затопля на умерена температура до 40- 45  градуса /пробва се с потопен малък пръст, течността не трябва да пари;  не трябва да се стига до кипване/.  

Жълтъците се разбиват на пяна. Захарта се добавя към тях постепенно при непрекъснато бъркане до пълното и разтопяване. Получава се светъл и гъст крем.  На тънка струя и при непрекъснато бъркане се добавя топлата смес, така че да не се пресече яйцето. Слага се печената тиква и се разбърква.

Печене:

Кремът се изсипва в огнеупорни купички. Купичките се поставят в тава, в която се налива гореща вода. Водата трябва да стига до средата на съдчето. Кремът се пече в предварително загрята фурна на 130 градуса за 60 – 80 минути.

Сервиране:

Кремът се охлажда и оставя в хладилник поне за 4 часа. Сервира се с карамелизирана кафява захар най-отгоре.

Можете да го пробвате в ресторанта- градина на хотел „Добринище“

www.hoteldobrinishte.com

Какво да правим с останалите белтъци- естествено Целувки!

Ако Ви харесва тази рецепта споделете!

Харесайте ни във Facebook