
Рецепти
Крем брюле с тиква
Необходими продукти за 6 - 8 порции:
600мл. сметана /На щандовете в магазините има различни марки. Погледнете съставките преди да изберете сметаната и дали тя е наистина от мляко или от растителен произход/
200мл. прясно мляко
1 пръчка ванилия
8 жълтъка. Идеалният вариант ще е, ако са от домашни кокошки
110гр. захар на фини кристали
1 и половина ч.ч. сладка печена тиква, нарязана на дребни кубчета
За карамелизиране преди сервиране: по 1 равна с.л. кафява захар на купичка
Начин на приготвяне:
Сметаната се разбърква с млякото, слага се пръчка ванилия, разрязана през средата с остър нож. Сместа се затопля на умерена температура до 40- 45 градуса /пробва се с потопен малък пръст, течността не трябва да пари; не трябва да се стига до кипване/.
Жълтъците се разбиват на пяна. Захарта се добавя към тях постепенно при непрекъснато бъркане до пълното и разтопяване. Получава се светъл и гъст крем. На тънка струя и при непрекъснато бъркане се добавя топлата смес, така че да не се пресече яйцето. Слага се печената тиква и се разбърква.
Печене:
Кремът се изсипва в огнеупорни купички. Купичките се поставят в тава, в която се налива гореща вода. Водата трябва да стига до средата на съдчето. Кремът се пече в предварително загрята фурна на 130 градуса за 60 – 80 минути.
Сервиране:
Кремът се охлажда и оставя в хладилник поне за 4 часа. Сервира се с карамелизирана кафява захар най-отгоре.
Можете да го пробвате в ресторанта- градина на хотел „Добринище“
Какво да правим с останалите белтъци- естествено Целувки!
Ако Ви харесва тази рецепта споделете!
Харесайте ни във Facebook