Тиквеник с точени кори

Рецепти

Тиквеник с точени кори

Необходими продукти:
Кори за баница за 6-7 броя:
1 яйце
1ч.л сол
1ч.л захар
1с.л олио
1с.л оцет
1ч.ч хладка вода
брашно колкото поеме /около 300-350гр./
 
За плънката от тиква:
1 купа настъргана узряла тиква се препържва в тиган с олио, до изпаряване на течността
1 купичка кристална захар
1ч.ч. олио за намазване на корите

Сироп:
1,5ч.ч. вода
1ч.ч. захар
 6с.л. олио, стрък индрише за аромат.

Начин на приготвяне:
В дълбока купа се пресяват около 2ч.ч. брашно. Прави се кладенче. Разбърква се последователно яйцето със захарта, солта, водата, олиото и оцета. Постепенно се прибавя течността към брашното, като се бърка с дървена лъжица. Когато цялата течност се поеме, тестото се поставя на дървен кръг и започва да се меси с набрашнени ръце. Добавя се брашно, ако е необходимо и докато тестото спре да лепи върху пръстите, но остава меко, приятно и еластично на допир.
 
От готовото тесто се оформят и омесват поотделно 6-7 топки, поставят се в малка тавичка, намазват се с олио, покриват се с кърпа и се оставят да почиват за около 20-30 мин.
След което от всяка топка се разточва кора.

За точенето на кори е необходима тънка и дълга точилка. 
Колкото и да описваме теоретично как става това, всъщност най-добре ще Ви го покаже това някоя добра майсторка.
 
Топчето тесто се набрашнява и се разточва, като за да се получи кръг, тестото се разтегля със  завъртване . Когато се получи кръг от около 30см. в диаметър, точилката се набрашнява, за да не залепва по нея тестото, плъзва се по повърхността на кората и кората се навива около нея.
С натиск от средата към края и търкаляне на точилката се притиска и разтегля кората без да се развива.
Когато дължината на тестото се увеличи, тестото се развива върху кръга и отново се навива, като се повтарят предходните движения. Майсторките на точените кори успяват да направят тънка кора с диаметър над 50см. Готовата кора се развива върху памучно платно и покрива, докато се разточат всички необходими кори. По-сръчните успяват едновременно да разточват корите, да ги намазват с плънка и да ги завиват в тава, но за това се иска доста опит.
 
За тиквеник не се точат тънки кори, а по-дебели, защото тиквата е сочна.
Намазнява се кръгла тава. Всяка кора се намазва с олио, поставят се равномерно няколко лъжици от тиквата, поръсва се обилно със захар, завива се и се поставя в тавата, като се започва от средата. Когато се запълни с кори, тавата може да се поръси най-отгоре със захар.
 
Печене на тиквеника:
Тиквеникът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути на по-ниско ниво, до получаването на хубава препечена коричка. Изважда се и се покрива с кърпа.

В някои традиционни рецепти студеният тиквеник се залива с горещ сироп от 1,5ч.ч. вода, 1ч.ч. захар и 6с.л. олио, стрък индрише за аромат.

Ако желаете да се научите да точите  кори, можете да се свържете със сдружение „Ортосия”, село Бачево, което организира такива начинания.
Рецептата е заснета по време на традиционния курбан за Димитров ден, 26 октомври в с. Бачево