Кукурини- сладкиш от Банско

Рецепти

Кукурини- сладкиш от Банско

Кукурините или къдрици на бански диалект са фини и хрупкави сладки 

Оригиналната рецепта е австрийска и е донесена от банските търговци, които през 18 и 19 век имат свои кантори в Будапеща и Виена. Доказателство за това е, че тя е популярна най-вече сред банските търговски фамилии като Голеви, Молерови, Хаджирускови, Сирлещови, Хаджиласкови, Хаджигеоргиеви.

Основното тесто

Състои се само от яйца и брашно в съотношение 1 яйце към 50гр. брашно, щипка сол и захар, 2 супени лъжици  олио.  
От продуктите се замесва меко тесто и се разточва тънка като вестник кора. Кората се реже на ромбове, като всеки ромб се притиска с пръстите по средата, за да се образува панделка.

Пържене

Всяка кукурина се пържи в дълбок съд с нагорещено олио. 
Изважда се върху хартия и се сервира по желание с пудра захар, мед или други добавки.
Тънкост: ако желате да поръсите кукурините с пудра захар, това става веднага след като те се извадят от горещата мазнина. Тогава те поемат захар толкова, колкото им е необходимо.

Втори вариант на кукурините

След като се изпържат, кукурините се пускат веднага в дълбок съд с топъл захарен сироп и веднага се изваждат с решетъчна лъжица. Така те отново поемат сладост, толкова колкото им е необходимо. В този случай не се поръсват с пудра захар.
Кукурините са много обичан десерт в Банско, но вече трудно се намират майсторки, които да могат да разточат тънките и меки кори за тях.

Вкусът на Банско

Тази рецепта е от проекта "Вкусът на Банско" на Арт Идея Бг, който е под защитата на закона за авторското право.

Къде да вкусите кукурини

Свържете се с нас за кулинарен тур в Банско. Ние сме истински банскалии и владеем традиционните рецепти. Насладете се на истинското гостоприемство на банските къщи.

Адрес

гр. Банско, ул."Стурма"2

Телефон

+359887769946

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.