Крем супа от тиква с праз

Рецепти

Крем супа от тиква с праз

Необходими продукти за 4-5 порции

700 гр. обелена и нарязана на неголеми парченца тиква /за предпочитане от  сорта цигулка/

1ч.ч. нарязан праз лук

1/2ч.ч. кромид лук

1с.л. зехтин екстра върджин

2-3 зрънца черен пипер, дафинов лист за аромат

Дръжки от магданоз, ситно нарязани

1/2с.л. сол

По желание: пилешки бульон

1/2 ч.ч. заквасена сметана за финал

Препечена филийка пълнозърнест хляб

Начин на приготвяне

Тиквата с праза и лука се поставят в дълбока тенджера, заливат се студена вода /малко над тиквата/, добавя се зехтина, черния пипер, дръжките от магданоза, дафиновия лист. След като заври, се оставя 20 минути на ниска температура да къкри под капак, добавя се сол /не е задължително, въпрос на вкус/. Изважда се от огъня, малко почива, за да не изгорите пасатора :) и се пасира.

Супата е със сладък вкус. Балансира се със заквасената сметана преди сервиране /не с готварска сметана на растителна основа и с много консерванти/ и печени ядки.

Гарниране 

С печени тиквени семки, шам фъстък и прясно изпечен сусам. За почитателите на лютото- може да се затопли върху хартия на котлона суха червена люта чушка и да се стрие между пръстите най-отгоре преди сервиране.

Подхожда си с препечена пълнозърнеста филийка с крем от извара със зехтин, сол и подправки