
Рецепти
Крем супа от тиква с праз
Необходими продукти за 4-5 порции
700 гр. обелена и нарязана на неголеми парченца тиква /за предпочитане от сорта цигулка/
1ч.ч. нарязан праз лук
1/2ч.ч. кромид лук
1с.л. зехтин екстра върджин
2-3 зрънца черен пипер, дафинов лист за аромат
Дръжки от магданоз, ситно нарязани
1/2с.л. сол
По желание: пилешки бульон
1/2 ч.ч. заквасена сметана за финал
Препечена филийка пълнозърнест хляб
Начин на приготвяне
Тиквата с праза и лука се поставят в дълбока тенджера, заливат се студена вода /малко над тиквата/, добавя се зехтина, черния пипер, дръжките от магданоза, дафиновия лист. След като заври, се оставя 20 минути на ниска температура да къкри под капак, добавя се сол /не е задължително, въпрос на вкус/. Изважда се от огъня, малко почива, за да не изгорите пасатора :) и се пасира.
Супата е със сладък вкус. Балансира се със заквасената сметана преди сервиране /не с готварска сметана на растителна основа и с много консерванти/ и печени ядки.
Гарниране
С печени тиквени семки, шам фъстък и прясно изпечен сусам. За почитателите на лютото- може да се затопли върху хартия на котлона суха червена люта чушка и да се стрие между пръстите най-отгоре преди сервиране.
Подхожда си с препечена пълнозърнеста филийка с крем от извара със зехтин, сол и подправки