
Рецепти
Доматена салца
Тази салца е характерна за топлите южни краища на България. Специфичното и е, че се започва първо с подправките, тяхното намачкване със сол и зехтин, което отпуска соковете и ароматите.
В същото време салатата е практична, защото за нея Ви трябва само една дълбока купа- за приготвяне и сервиране.
Продукти за 4 порции
- 1 скилидка чесън;
- 2 стръка пресен лук;
- Половин прясна червена чушка /пожелане може да бъде и люта/;
- Половин връзка магданоз;
- 6 добре узрели домата;
- 1 люта чушка;
- Маслини;
- Сол;
- Зехтин екстра върджин;
- Ябълков оцет /или балсамико, както е модерно/.
Начин на приготвяне
Препоръчителна е дълбока купа с тясно дъно.
Чесънът, лукът, магданозът се нарязват на ситно и се поставят на дъното на купата. Посоляват се и се добавя малко зехтин. С опаковата страна на лъжица се пресоват свежите подправки в купата. Добавят се нарязаните на малки кубчета домати и червената чушка. Всичко се разбърква. Добавя се сол, ако е необходимо, зехтин и ябълков оцет. Разбърква се още веднъж.
Салцата се сервира в дълбока купичка. Яде се с лъжица.
Пожелание преди сервиране на всяка порция може да се направи кладенче, в което да се натроши обезсолено бяло саламурено сирене, поръсено с босилек- една отметка към средиземноморските ни връзки.