Доматена салца

Рецепти

Доматена салца

Тази салца е характерна за топлите южни краища на България. Специфичното и е, че се започва първо с подправките, тяхното намачкване със сол и зехтин, което отпуска соковете и ароматите.

В същото време салатата е практична, защото за нея Ви трябва само една дълбока купа- за приготвяне и сервиране.

Продукти за 4 порции

  • 1 скилидка чесън;
  • 2 стръка пресен лук;
  • Половин прясна червена чушка /пожелане може да бъде и люта/;
  • Половин връзка магданоз;
  • 6 добре узрели домата;
  • 1 люта чушка;
  • Маслини;
  • Сол;
  • Зехтин екстра върджин;
  • Ябълков оцет /или балсамико, както е модерно/.

Начин на приготвяне

Препоръчителна е дълбока купа с тясно дъно. 
Чесънът, лукът, магданозът се нарязват  на ситно и се поставят на дъното на купата. Посоляват се и се добавя малко зехтин. С опаковата страна на лъжица се пресоват свежите подправки в купата. Добавят се нарязаните на малки кубчета домати  и червената чушка. Всичко се разбърква. Добавя се сол, ако е необходимо, зехтин и ябълков оцет. Разбърква се още веднъж.
 
Салцата се сервира в дълбока купичка. Яде се с лъжица. 
Пожелание преди сервиране на всяка порция може да се направи кладенче, в което да се натроши обезсолено бяло саламурено сирене, поръсено с босилек- една отметка към средиземноморските ни връзки.