Мед от връхчета на клек

Рецепти

Мед от връхчета на клек

Връхчетата от клек са най-добри за така наречения мед от борови връхчета

Клекът /Pinus mugo/ е вид бор, разпространен в Пирин, Рила, Стара планина и Витоша на надморска височина от 1000 до 2700м. Клоните му са полегнали или надигащи се, със сивокафява кора и богати на смола пъпки /връхчета/.

За разлика от белия бор, чийто връхчета могат да се берат до края на април, тъй като след това значително израстват, връхчетата на клека могат да се берат до края на юни във високите части на планината, за радост на всички, които са пропуснали момента през пролетта. 

Друго предимство на периода е, че той съвпада с цъфтежа на мащерката. Тя може да се добави след като сиропът е готов и когато се извади от огъня. Това обогатява ароматно сиропа и повишава здравословните му ползи.

Важно!

  • Връхчетата за чай и сваряване на сироп не трябва да надвишават от 2 до 4 см.
  • Връхчетата за чай се сушат далеч от пряка слънчева светлина в продължение на 30 дни

Необходими продукти:

  • 500г връхчета от клек;
  • вряща вода в количество, което да ги облее и малко отгоре;
  • 500 г захар- приблизително количество, защото отварата от връхчетата и захарта се смесват в съотношение 1:1;
  • 500 г пчелен мед, не е задължително.

Начин на приготвяне:

Боровите връхчета се нарязват на ситно и се заливат с врящата вода. Оставят се на огъня да поврат на слабо за 30  минути, след което се отстраняват и охлаждат за около 30 минути.

Охладената смес се прецежда през марля. Смесва се със захарта и се слага да се вари на слаб огън при често разбъркване до получаване на гъст сироп. 

Сиропът се оставя да изстине до 35 градуса /проверява се като се потапя малкият пръст в течността/ и след това се добавя мед  /за предпочитане акациев, който по-трудно кристализира/ при непрекъснато бъркане и до получаване на хомогенна смес. Боровият мед се изсипва в буркани и е готов за употреба.

Фотография: клек над хижа Безбог