Мед от връхчета на клек

Рецепти

Мед от връхчета на клек

Игличките от клек са най-добри за така наречения мед от борови връхчета

Клекът /Pinus mugo/ е вид бор, разпространен в Пирин, Рила, Стара планина и Витоша на надморска височина от 1000 до 2700м. Клоните му са полегнали или надигащи се, със сивокафява кора и богати на смола пъпки /връхчета/.

За разлика от белия бор, чийто връхчета могат да се берат до края на април, тъй като след това значително израстват, връхчетата на клека могат да се берат до края на юни във високите части на планината, за радост на всички, които са пропуснали момента през пролетта. 

Друго предимство на периода е, че той съвпада с цъфтежа на мащерката. Тя може да се добави след като сиропът е готов и когато се извади от огъня. Това обогатява ароматно сиропа и повишава здравословните му ползи.

Важно!

  • Връхчетата за чай и сваряване на сироп не трябва да надвишават от 2 до 4 см.
  • Връхчетата за чай се сушат далеч от пряка слънчева светлина в продължение на 30 дни

Необходими продукти:

50 г връхчета от клек

500 г вряща вода

500 г захар

500 г пчелен мед, не е задължително

Начин на приготвяне:

Боровите връхчета се нарязват на ситно и се заливат с 500г вряща вода. Оставят се на огъня да поврат за 5  минути, след което се отстраняват и охлаждат за коло 30 минути.

Охладената смес се прецежда. Смесва се със захарта и се слага да се вари на слаб огън при често разбъркване до получаване на гъст сироп. 

Сиропът се оставя да изстине до 35 градуса /проверява се като се потапя малкият пръст в течността/ и след това се добавя мед при непрекъснато бъркане и до получаване на хомогенна смес . Боровият мед се изсипва в буркани и е готов за употреба.

Фотография: клек над хижа Безбог