Рецепти
Мед от глухарче по рецепта на Мария Требен
Всъщност, не става въпрос за истински мед, създаден от пчели, а за сладък и лековит продукт, чиято консистенция напомня мед
Продукти
- 4 шепи цветове от глухарче;
- 1л. вода;
- Половин лимон;
- 1,5кг. захар;
- 1/2ч.л. лимонтузу.
Начин на приготвяне
Цветовете се берат от предпланинските поляни и екологичночисти места в сухо и слънчево време. Слагат се в тенджера със студена водата. Завират на котлон при умерена температура. След завиране течността се оставя да ври 12-15мин. без капак, изважда се и се оставя да престои 12 часа. Прецежда се през марля. Добавя се захар в съотношение към течността 1:1. Всичко отново се връща на котлона. Течността ври на умерен огън без капак до вгъстяване. В крайния момент се добавя нарязани резени ливони и лимонтузу.
Меда от глухарче се затваря веднага в сухи и топли буркани и не се допълнително стерилизира.
Домашен лечител
Листата на жълтурчето /радика/ се събират преди цъфтежа, корените през пролетта или есента, а дръжките по време на цъфтежа. Използват се като запарка при лечение на жлъчни и чернодробни заболявания, за прочистване на кръвта. Листата и дръжките могат да се добавя към всяка салата.
Съветите ще намерите в известната книга на Мария Требен
Поляната с глухарчета на хижа Безбог
Тя разцъфтява през първата половина на месец юни и е истинка наслада за туристите. Съчетайте полезното с приятното- походи в Пирин през юни и събиране на лековити растения.