Мед от глухарче по рецепта на Мария Требен

Рецепти

Мед от глухарче по рецепта на Мария Требен

Всъщност, не става въпрос за истински мед, създаден от пчели, а за сладък и лековит продукт, чиято консистенция напомня мед

Продукти

  • 4 шепи  цветове от глухарче;
  • 1л. вода;
  • Половин  лимон;
  • 1,5кг. захар;
  • 1/2ч.л. лимонтузу.

Начин на приготвяне

Цветовете се берат от предпланинските поляни и екологичночисти места в сухо и слънчево време. Слагат се в тенджера със студена  водата. Завират на котлон при  умерена температура. След завиране течността се оставя да ври 12-15мин. без капак, изважда се  и се оставя да престои 12 часа. Прецежда се през марля. Добавя се захар в съотношение към течността 1:1. Всичко отново се връща на котлона. Течността ври на умерен огън без капак до вгъстяване. В крайния момент се добавя нарязани резени ливони и лимонтузу.

Меда от глухарче се затваря веднага в сухи  и топли буркани и не се допълнително стерилизира.

Домашен лечител

Листата на жълтурчето /радика/ се събират преди цъфтежа, корените през пролетта или есента, а дръжките по време на цъфтежа. Използват се като запарка при лечение на жлъчни и чернодробни заболявания, за прочистване на кръвта.  Листата и дръжките могат да се добавя към всяка салата.

Съветите ще намерите в известната книга на Мария Требен

Поляната с глухарчета на хижа Безбог

Тя разцъфтява през първата половина на месец юни и е истинка наслада за туристите. Съчетайте полезното с приятното- походи в Пирин през юни и събиране на лековити растения.

Още здравослвони рецепти

Боров мед

Мед от връхчета на клек

Масло от глухарче при артрит