Лято на планина

Пикник със свежа пъстърва

Добринище освен балнеоложки център е важна изходна точка към Пирин планина.

Ваканцията на планина през лятото е предпочитана от много хора заради чистия боров въздух, красотата на гората и предизвикателствата на върховете. Но не само това. Пирин е впечатляваща с богатствата на живата природа и артистичната палитра на сезоните.

Самият град е на 842м.н.в., сгушен сред зеленината на градините и огласян от ромона на спускащите се планински потоци.

През селото минава река Десилица и ако тръгнете покрай нейните брегове нагоре, със сигурност ще срещнете местните рибари. Но ако нямате времето да „баете на рибата” и цял ден да хвърляте въдицата от вир на вир, идва нашето предложение.

Само на километър- два от последните къщи на Добринище се намира известен рибарник. 

Препоръчваме посещение сутрин, когато лъчите на слънцето се провират из между дърветата и все още не са се напълнили масите на малкото ресторантче.Пъстървата се развъжда в три басейна, в които непрекъснато се влива свежа планинска вода. Посетителите могат срещу такса да получат рибарски такъми и да се пробват сами да уловят „хитрушата”, както и да си закупят прясна риба.

Това е само началото на дневната програма...

На туко- що наловената риба подхождат свежи продукти.

От местните магазини или най-добре, ако се случите във вторник, когато е фермерският пазар, можете да си купете зеленчуци: домати, краставици, кромид лук- бял и червен, червена и зелена чушка, гъбки, плодове, лимон, хляб.

И тъй като говорим за пикник и все пак сме в хайдушки район, не може без някакво месце. 

Известната марка за прясно българско месо и деликатеси от Банско „Пулче” има магазин в Добринище. Вземете си малко сменка /бекон/ и вратна пържола, така за адет. Бройте на човек по едно от асортимент за сила през дългия летен ден. Естествено, не забравяйте: сол, подправки, олио или зехтин, истинско сирене и прибори, кибрит, малко борина, нож, но сериозен, не такъв за размазване на масло и балтийка /секира/. По отношение на винцето- оставаме без коментар.

Следващата стъпка е хижа Гоце Делчев, която е на 12км. от Добринище и на 1485м.н.в., където сме решили да бъде базовият ни лагер.

Тук е и нашият човек- Краси. Той ще ни покаже специалните места за пикник и ще ни заведе до местността Изворите. Към нея тръгваме с високопроходим джип „Нива” на има- няма 15 години, защото целта ни е да направим пикник, а не планински преход. 

Пътят до Изворите е горски и много добре поддържан. 

Той попада в землището на село Кремен. Кременци са интересни хора- уважават природата, сами поддържат чистота на пътеките и в общи линии винаги разбират, когато някой дойде в техния дял на планината. А превенцията им срещу натрапници е проста, но ефикасна. В заслоните често чешмите имат таен кран, за да тече от тях вода. В това се уверихме като стигнахме, т.нар Широка поляна и видяхме страхотно място за пикник с беседка, камина, кухненски „бокс” и чешма с голямо корито, но без вода.

Юнската ни пикник програмата е с продължителност 6- 7 часа, така че трябва да се действа експедитивно.

От х. Гоце Делчев до Широката поляна се стига за около 1ч. и половина с кола без да се бърза, със спирки тук и там. Пътуването по пресечения терен е истинско сафари, което може да Ви размъти добре мозъка. Преминава се през малки потоци и кални капани, в които вероятността да закъсате е съвсем реална. На нас ни се случи.

Затова, уважаеми Дами, тръгвайте по този маршрут само с истински МЪЖЕ!

За още толкова време се стига до самите Извори, като последната отсечка се изкачва пеша, с целият товар, който смятате, че Ви е необходим.

От Изворите се открива малко позната гледка към Разложката котловина. 

Мястото е заветно и покрай маркирания с кафяв цвят маршрут за Кременските езера.

Очаровани от удобствата: нарове за полягане, панорамна тераса с ВИП маса, зидано огнище с голяма метална плоча, чешма и маса с две пейки, забравихме колко сме гладни. Но след първоначалното разпускане, бързо се стегнахме, защото за да се укротят пламъците на огъня и да се получи хубава жар за печене е необходим 1час.

По кулинарната същност на заданието:

Почистената и измита пъстърва се посолява от вътре и отвън. Във вътрешността и се изтисква малко лимон и се поръсва черен пипер. Плочата за печене се почиства хубаво с четка и се натърква с къс сланина /местните използват кожата на сланината/. Преди да се сложи на нагорещена плоча, рибата се намазва със зехтин екстра върджин, защото той има гъста консистенция и така предпазва рибата от изгаряне и залепване .

Подготвят се и шишчета, като се редуват късове месо и парченца от зеленчуците. Не забравяйте за хляба- няма нищо по-вкусно в този момент от препечена филийка с масълце и прясно набрана мащерка!

Щастлив финал...

Пъстървата, шишчетата и хлябът се сервират директно върху дървена дъска, доматите се разрязват на едри парчета, както и сиренето, не са необходими вилици- малко натюр, но изключително вкусно!

Постфактум

След като пикникът приключи- задължително се полива с вода огнището и старателно се почиства района. Както се казва: Обичаш ли гората, боклукът в торбата!

24 юни 2015г., хижа Гоце Делчев

Арт Идея Бг

Адрес

Хижа Гоце Делчев

Телефони

+359 74472120

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.