Боров мед

Рецепти

Боров мед

Въпреки критиците отварата от борови връхчета се е наложила в представата  на българина като боров мед.
 
Лечебните свойства на боровия мед се дължат на етерчиното масло, смола, горчиви и дъбилни вещества, витамин С, които се съдържат във връхчетата на белия бор.
Белият бор расте на южни планински склонове до 2 200м.н.в. Боровите връхчета, които са ценни за билколечението, са всъщност боровите пъпки. Те се берат от най-долните клонки на дървото от средата на месец  март, и дори до средата  на юни, но във високите планински части и то когато са с размери от 2 до 4см.
 
Боровите връхчета могат да се изсушат или от тях да се приготви т.нар. боров мед.
Боровите връхчета се сушат на сянка в продължение на 1 месец. Съхраняват се в сухи помещения и в затворени кутии.
 
Отвара от борови връхчета
1с.л. борови връхчета се залива с 350мл. гореща вода и се оставя да ври за 1 мин. След това отварата се отстранява от огъня и се оставя да престои 30 мин. Тя се отличава с  горчив вкус, но е изключително полезна при бронхити, кашлица, възпаление на горните дихателни пътища, белодробни заболявания. Може да се подслади с 1с.л. мед  след като се охлади.
Препоръчва се да се  пие три пъти на ден по 1 кафена чашка за деца и по 1 чаена за възрастни
 
Боров мед 

Необходими продукти:
50 г връхчета от бял бор
500 г вряща вода
500 г захар
500 г пчелен мед
 
Начин на приготвяне:
Боровите връхчета се нарязват на ситно и се заливат с 500г вряща вода. Оставят се на огъня да поврат за няколко минути, след което се отстраняват и охлаждат. Охладената смес се прецежда. Смесва се със захарта и се слага да се вари на слаб огън при често разбъркване до получаване на гъст сироп.

Сиропът се оставя да изстине до 35 градуса /проверява се като се потапя малкият пръст в течността/ и след това се добавя мед при непрекъснато бъркане и до получаване на хомогенна смес. Боровият мед се изсипва в буркани и е готов за употреба.

Препоръчана статия за здраве от Пирин: Планинските билки през май