Боров мед

Рецепти

Боров мед

Въпреки критиците отварата от борови връхчета се е наложила в представата  на българина като боров мед.

Полезна рецепта при бронхити, кашлица, възпаление на горните дихателни пътища, белодробни заболявани

Лечебни свойства

Лечебните свойства на боровия мед се дължат на етерчиното масло, смола, горчиви и дъбилни вещества, витамин С, които се съдържат във връхчетата на белия бор.

Белият бор расте на южни планински склонове до 2 200м.н.в. Боровите връхчета, които са ценни за билколечението, са всъщност боровите пъпки. Те се берат от най-долните клонки на дървото от средата на месец  март, и дори до средата  на юни, но във високите планински части и то когато са с размери от 2 до 4см.

Боровите връхчета могат да се изсушат или от тях да се приготви т.нар. боров мед.

Сушене на борови връхчета

Боровите връхчета се сушат на сянка в продължение на 1 месец. Съхраняват се в сухи помещения и в затворени кутии.

Отвара от борови връхчета

1с.л. борови връхчета се залива с 350мл. гореща вода и се оставя да ври за 1 мин. След това отварата се отстранява от огъня и се оставя да престои 30 мин.

Тя се отличава с  горчив вкус, но е изключително полезна при бронхити, кашлица, възпаление на горните дихателни пътища, белодробни заболявания. Може да се подслади с 1с.л. мед  след като се охлади.

Препоръчва се да се  пие три пъти на ден по 1 кафена чашка за деца и по 1 чаена за възрастни

Боров мед 
Необходими продукти

  • 500г връхчета от бял бор;
  • врящата вода, с която се заливат връхчетата е в количество, което да ги покрие и както казват практичните домакини- два пръста отгоре :);
  • 500г захар- това е приблизително количество, защото захарта и водата след прецеждането на връхчетата, трябва да бъде в съотношение 1:1;
  • 500г пчелен мед /по желание/.

Начин на приготвяне

Боровите връхчета се нарязват на ситно и се заливат с 500г вряща вода. Оставят се на тих огън да поврат за 30 минути, след което се отстраняват и охлаждат. Охладената смес се прецежда през марля.

Премерва се количеството на отварата и в съотношение 1:1 се добавя захар. Течността се поставя да извира на слаб огън при често разбъркване до получаване на гъст сироп.

Сиропът се оставя да изстине до 35 градуса /проверява се като се потапя малкият пръст в течността/ и след това се добавя мед при непрекъснато бъркане и до получаване на хомогенна смес. Боровият мед се изсипва в буркани, затваря се и е готов за употреба.

Препоръчваме климатотерапия през лятото, есента и зимата на хижа Гоце Делчев в Пирин, която е сред борова гора и предлагамного възможности за разходки и бране на полезни билки. 

Още здравословни рецепти с билки, които се берат през май

Мед овръхчета на клек - за всички, които пропуснат сезона на белия бор през април и май. Събират се през юни във високите планински райони

Мед от глухарче по рецепта на Мария Требен

Масло от глухарче при артирт