Жълт кантарион

Рецепти

Жълт кантарион

Цъфтеж

Многогодишно тревисто растение, което ще намерите сред поляните и сред разредени гори и сечища до 2000м.н.в. Цъфти в периода от края на месец юни до края на август в по-високите места. За лечебни цели се бере цвета на кантариона.

Беритбата трябва да се осъществява в слънчево време, след вдигане на утринната роса. Стръковете се отрязват с ножче, като се предпазват корените  и се сушат на букет на сенчесто и проветриво място.

Свойства

Билката се характеризира с много разнообразен химичен състав. Притежава противовъзпалително, регенеративно, антибиотично, противовирусно, капиляроукрепващо и меко антидепресивно дейстиве.

Чай

Запарка от жълт кантарион- чай, се прилага при стомашно-чревни възпаления, язви, гастрити, за укрепване на капилярите при атеросклероза и като противомикробно средство при гнойни процеси.

Особено популярно е „масло от жълт кантарион”, което представлява маслен извлек от тази билка със слънчогледово масло или зехтин. Използва се вътрешно и външно като възстановяващо средство при язва на стомаха и дванадесетопръстника и трудно зарастващи рани от различен произход.
 
В края на юни в подпланинските райони, а през юли сред планинските ливади можете да наберете лечебните цветове. Берете само разцъфнали и светложълти цветове. За да няма чаят горчиви нотки, внимавайте за цветовете да не бъдат прецъфтели и тъмнокафяви.

Пикник
Добра идея е плануването на пикник в подножието на гората в посока хижа Яворов, покрай хижа Гоце Делчев над Добринище, край Пещерите и Изворите над Банско.