Лято на планина

хижа Гоце Делчев-Мочарата

Хижа Гоце Делчев има редица предимства

  • Тя е топла, светла и комфортна, напълно обновена;
  • Стаите са със собствен санитарен възел;
  • На разположение е столова;
  • Близостта до град Добринище (на 12км. разстояние), прави хижата особено подходяща за семейства с деца и по-възрастни туристи;
  • Местността Логовете, както е позната сред местните хора, може да се използва като начална точка за много еднодневни леки маршрути, които се разгръщат сред зеленината на гората и вървят по добре поддържани пътища.

Към Мочарата

Без много бързане след закуската и с раница, в която има топла дреха, дъждобран, постелка, медикамент срещу комари и хранителни продукти за пикник, вода, може да се поеме към местността Мочарата. 

Пътят е в югозападна посока от хижата като в началото съвпада с този за хижа Безбог. В сянката на короните на буките и боровете лятото не е чак толкова горещо. 

В края на юни и началото на юли разнообразието на цветя и билки е забележително. 

В ниската част на планината до 1 400м.н.в. вече цъфти мащерката и жълтият кантарион. Горските служители разрешават брането на лековити растения за собствени нужди. Няма да бъдете глобени, ако внимавате да не откъсвате с корените растенията и не обирате до стрък всички находища.

До Мочарата се стига за малко повече от 1 час без да се бърза. 

Широката поляна е много красива, заобиколена от върховете Конарево, Десилица, Каймакчал. През нея минава буен поток, край който можете да си спретнете малък пикник. Предпазването от пожари изисква огнището да бъде в близост до вода, да бъде заобиколено от големи камъни и след като приключите печенето, жарта да бъде полята с вода, за да бъдат изгасени живите въглени.

За пикника Ви трябва опитен и сръчен другар

Подготовката на огнището, запалването на огъня и получаването на жар за печене може да отнеме 1 час. На поляната има много сухи съчки, шишарки и паднали дървета. Малък трион и остър нож са абсолютна необходимост. Естествено и кибрит.

В големия летен ден след пикника можете да слезете до Добринище и да се потопите в топлите басейни на централния плаж или на така наречената Римската баня, която е със свободен достъп и се намира в края на града в посока с. Елешница.

Информация и резервация за хижа Гоце Делчев можете да направите от сайта www.hoteldobrinishte.com

Адрес

Хижа Гоце Делчев

Телефони

+35974472120

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.