Механи, ресторанти, хотели

Колекцията на механа Добринище

Механата на хотел „Добринище” се отличава с атмосфера на типична българска къща- с каменни зидове, дъревни тавани, цветни тъкани и топлина, идваща от голямо огнище. Освен с предпочитанията към традицонните ястия от Добринище и Пиринския край, механата е забележителна с колекцията си от носии от всички региони на България. 

Потапяме с в тази красота с отметката, че в съвременното общество отношението към дрехата няма нищо общо с това, как тя е възприемана в миналото като „редило” и „красило”.

Традиционната дреха крие в себе си система от знаци, която разказва история и носи красотата и естетиката на българката. 

Тя показва произход, място в обществото, пол, възраст, семейство и род. Всъщност, носията цели не да отличи човека в обществото, а да покаже, че той е част от него. Тя не разграничава, а унифицира.

В миналото дрехата е възприемана не просто като вещ и символ, а като нещо е свято. 

Според народните вярвания, преденето, тъкането, кроенето, шиенето, везането - всичко свързано с изработването на носията, трябвало да започне в хубав и чист ден като понеделник или четвъртък, рано на зазоряване, извън събота, неделя, черковните празници и цикъла Рождество и Възкресение.

Празничната женска дреха се изработвала продължително време и оставала за цял живот скрита в сандъците, с аромат на лавандула и здравец, с магическа мощ, защото в нея се втъкавала душата и сърцето на майсторката.  От там идва надеждата или страха, че парченце от дрехата може да бъде използвано за добро или зло, в зависимост от това в какви ръце попадне.

Етнографите разделят България на 7 отделни културни области – Добруджанска, Родопска, Пиринска, Северняшка, Странджанска, Тракийска и Шопска. Всяка от тях има уникална самобитност, която се изразява в обичаите, музикалните инструменти, песните, поговорките, езиковите особености и традиционните костюми.

В механа "Добринище" могат да се видят носии от Добринще, Кюстендил, Годеч, Северняшкия, Добричкия и  шопския край.

Механата работи само през зимния сезон. Всяка вечер има жива музика с местни самодейни състави.