Великденски козунак

Рецепти

Великденски козунак

Съвети преди началото

  • Поставете продуктите за рецептата на топло около 1 час, за да бъдат всички те с еднаква температура;
  • Температурата в помещението трябва да бъде над 20 градуса;
  • Замесете козунака още от сутринта и го премесвайте през целия ден, за да бухне хубаво;
  • Бъдете търпеливи и с добро настроение. Отдайте се на мислите за празника и не поемайте други ангажименти.

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно;
  • 7 яйца, от които отделяме 1 жълтък за намазване на козунака;
  • 300 г захар;
  • 250 мл хладко мляко;
  • 100 г свинска мас или масло;
  • 100 мл олио;
  • 50 мл коняк или ром за накисване на сушените плодове /30-40гр. стафиди и 3-4 смокини/;
  • кората на 2 лимона;
  • 2 ванилии на прах.

За кваса:

  • 50 мл хладко прясно мляко;
  • 30 г прясна мая;
  • 2 с.л. брашно;
  • 1ч.л. захар.

За намазване:

  • 1 жълтък /ако се притеснявате, че прегаря, можете и да се откажете от него/;
  • 2-3 с.л. олио;
  • захарен сироп за намазване на кората след изпичане;
  • Кристална захар за поръсване /по желание/.

Начин на приготвяне:

Сушените плодове се накисват в алкохола от предходния ден, за да набъбнат.

Първо се разбърква маята, като в дълбок съд се слага топлото мляко, кубчето мая и брашното. Разбърква се до получаване на гъста кашица. Покрива се и се оставя на топло за 5-10 минути, за да се надигне.

Разбъркват се яйцата със захарта и топлото мляко

В дълбока купа се пресява  800 и повече грама брашно. Не се слага цялото количество брашно по рецептата веднага, за да остане брашно за омесването и за всеки случай- да не се получи много твърдо тесто. Прави се кладенче, в което се изсипват яйцата, а после и маята. С дървена лъжица се започва бавно размесване на тестото. Набрашняват се ръцете и месенето продължава с пръсти.

Тънкостта на цялата работа е в добавянето на топлата мазнина

При първото омесване се използва половината от количеството мазнина. С мазнината се намазва повърхността на тестото, изсипва се и на работния плот. Месенето е внимателно с разтягане с длани и събиране на тестото до поемане на цялата мазнина. 

Тестото се покрива и оставя на топло. В продължение на няколко часа тестото се омесва при всяко надигане до 3 пъти, като се добавя само мазнина.

Най-накрая се слагат сушените плодове, козунакът се оформя като плитка или с друга желана форма, поставя се в тавата за печене. Намазва се с разбития с олио жълтък. Тестото втасва за последен път.

Печене на козунака

В предварително загрята фурна на 180 градуса на най-долно ниво. Продължителност: около 45 минути.  Ако забележите, че  жълтъкът по-бързо покафенява, можете да покриете козунака с парче кухненска хартия. 

След  като се извади от фурната, козунакът се намазва със захарния сироп и се поръсва с кристална захар. Оставя се да се охлади като тавата се накланя леко надолу /може да се подпре с дървената дъска за рязане на хляб, както го правят бабите/,  за да не се смачка от излизащата гореща пара

Тази рецепта и фотография е от пректа "Вкусът на Банско" на Арт Идея Бг.

Още по темата за Великден: 

Великденските яйца- символика и традиция