Великденски козунак

Рецепти

Великденски козунак

Съвети преди началото: 

  • Поставете продуктите за рецептата на топло около 1 час, за да бъдат всички те с еднаква температура
  • Температурата в помещението трябва да бъде над 20 градуса
  • Замесете козунака още от сутринта и го премесвайте през целия ден, за да бухне хубаво
  • Бъдете търпеливи и с добро настроение. Отдайте се на мислите за празника и не поемайте други ангажименти

Необходими продукти:

1 кг брашно 

7 яйца, от които отделяме 1 жълтък за намазване на козунака

300 г захар

250 мл хладко мляко

100 г свинска мас или масло

100 мл олио

50 мл коняк или ром за накисване на сушените плодове /30-40гр. стафиди и 3-4 смокини/

кората на 2 лимона

2 ванилии на прах

За кваса:

50 мл хладко прясно мляко 

30 г прясна мая 

2 с.л. брашно, 

1ч.л. захар

За намазване:

1 жълтък

2-3 с.л. олио

Кристална захар за поръсване /по желание/

Начин на приготвяне:

Сушените плодове се накисват в алкохола от предходния ден, за да набъбнат.

Първо се разбърква маята, като в дълбок съд се слага топлото мляко, кубчето мая и брашното. Разбърква се до получаване на гъста кашица. Покрива се и се оставя на топло за 5-10 минути, за да се надигне.

Разбъркват се яйцата със захарта и топлото мляко

В дълбока купа се пресява  800 и повече грама брашно. Не се слага цялото количество брашно по рецептата веднага, за да остане брашно за омесването и за всеки случай- да не се получи много твърдо тесто. Прави се кладенче, в което се изсипват яйцата, а после и маята. С дървена лъжица се започва бавно размесване на тестото. Набрашняват се ръцете и месенето продължава с пръсти, добавя се брашно, за да не полепва като стремежа  е да се оформя тестото като топка.  

Тънкостта на цялата работа е в добавянето на топлата мазнина. 

При първото омесване се използва половината от количеството мазнина. С мазнината се намазва повърхността на тестото, изсипва се и на работния плот. Месенето е внимателно с разтягане с длани и събиране на тестото до поемане на цялата мазнина. 

Тестото се покрива и оставя на топло. В продължение на няколко часа тестото се омесва при всяко надигане до 3 пъти, като се добавя само мазнина.

Най-накрая се слагат сушените плодове, козунакът се оформя като плитка или с друга желана декорация, поставя се в тавата за печене. Намазва се с разбития с олио жълтък и се поръсва с кристална захар по желание. Тестото втасва за последен път.

Печене на козунака:

В предварително загрята фурна на 180 градуса на най-долно ниво. Продължителност: около 45 минути.  Ако забележите, че  жълтъкът по-бързо покафенява, можете да покриете козунака с парче кухненска хартия. 

След  като се извади от фурната, козунакът се оставя да се охлади като тавата се накланя леко надолу /може да се подпре с дървената дъска за рязане на хляб, както го правят бабите/,  за да не се смачка от излизащата гореща пара

Тази рецепта и фотография е от пректа "Вкусът на Банско" на Арт Идея Бг.

Още по темата за Великден: 

Великденските яйца- символика и традиция