Рецепти
Великденски козунак
Съвети преди началото
- Поставете продуктите за рецептата на топло около 1 час, за да бъдат всички те с еднаква температура;
- Температурата в помещението трябва да бъде над 20 градуса;
- Замесете козунака още от сутринта и го премесвайте през целия ден, за да бухне хубаво;
- Бъдете търпеливи и с добро настроение. Отдайте се на мислите за празника и не поемайте други ангажименти.
Необходими продукти:
- 1 кг брашно;
- 7 яйца, от които отделяме 1 жълтък за намазване на козунака;
- 300 г захар;
- 250 мл хладко мляко;
- 100 г свинска мас или масло;
- 100 мл олио;
- 50 мл коняк или ром за накисване на сушените плодове /30-40гр. стафиди и 3-4 смокини/;
- кората на 2 лимона;
- 2 ванилии на прах.
За кваса:
- 50 мл хладко прясно мляко;
- 30 г прясна мая;
- 2 с.л. брашно;
- 1ч.л. захар.
За намазване:
- 1 жълтък /ако се притеснявате, че прегаря, можете и да се откажете от него/;
- 2-3 с.л. олио;
- захарен сироп за намазване на кората след изпичане;
- Кристална захар за поръсване /по желание/.
Начин на приготвяне:
Сушените плодове се накисват в алкохола от предходния ден, за да набъбнат.
Първо се разбърква маята, като в дълбок съд се слага топлото мляко, кубчето мая и брашното. Разбърква се до получаване на гъста кашица. Покрива се и се оставя на топло за 5-10 минути, за да се надигне.
Разбъркват се яйцата със захарта и топлото мляко
В дълбока купа се пресява 800 и повече грама брашно. Не се слага цялото количество брашно по рецептата веднага, за да остане брашно за омесването и за всеки случай- да не се получи много твърдо тесто. Прави се кладенче, в което се изсипват яйцата, а после и маята. С дървена лъжица се започва бавно размесване на тестото. Набрашняват се ръцете и месенето продължава с пръсти.
Тънкостта на цялата работа е в добавянето на топлата мазнина
При първото омесване се използва половината от количеството мазнина. С мазнината се намазва повърхността на тестото, изсипва се и на работния плот. Месенето е внимателно с разтягане с длани и събиране на тестото до поемане на цялата мазнина.
Тестото се покрива и оставя на топло. В продължение на няколко часа тестото се омесва при всяко надигане до 3 пъти, като се добавя само мазнина.
Най-накрая се слагат сушените плодове, козунакът се оформя като плитка или с друга желана форма, поставя се в тавата за печене. Намазва се с разбития с олио жълтък. Тестото втасва за последен път.
Печене на козунака
В предварително загрята фурна на 180 градуса на най-долно ниво. Продължителност: около 45 минути. Ако забележите, че жълтъкът по-бързо покафенява, можете да покриете козунака с парче кухненска хартия.
След като се извади от фурната, козунакът се намазва със захарния сироп и се поръсва с кристална захар. Оставя се да се охлади като тавата се накланя леко надолу /може да се подпре с дървената дъска за рязане на хляб, както го правят бабите/, за да не се смачка от излизащата гореща пара
Тази рецепта и фотография е от пректа "Вкусът на Банско" на Арт Идея Бг.
Още по темата за Великден: