Великденските яйца

Празници и традиции

Великденските яйца

Първообразът

Митологичната представа за яйцето като символ на жизненото начало и на непрекъснатото обновление в природата, на цикличността и прераждането е древното послание във великденското яйце. Така то има отношение с култа към Слънцето и с култа към мъртвите.  Освен това, запазени народни песни и детски броилки, свързват яйцето със целостта, космическия ред и сътворението на света, със звездите, слънцето и земята. Поради тази причина,  яйцето като символ на живот има силно ритуално присъствие не само във Великденската обредност, но и в битуващите дълго време традиции на ритуалното носене на поклон с яйца и храна на и от младите семейства, на баянията за здраве от лечители и врачки. От друга страна, яйцето се възприема като страшна сила в правенето на магии. Подхвърлянето на сурово яйце или счупването на яйце в двора, често се смятало като лош знак.

Боядисване и писане на яйцата

Боядисването на яйцата подчертава тяхната специална ритуална функция  на Великден. То се осъществява  в неработни дни и най-вече на Велики четвъртък. Това е женска работа и самобитно народно изкуство. Яйцата биват едноцветни- червени и такива, рисувани с восъчна  техника.  Мотивите на писаните яйца напомнят за пролетта и слънцето: стилизирани цветя, свастики, геометрични орнаменти, християнски кръст , освен това: петел, птица, пеперуда и др. Интересна традиция от някои краища на България е сгодените моми да приготвят специални шарени яйца, апликирани с китки от цветни конци и мъниста.  Като специален знак, те се раздавали на великденското хора на годеника и неговите близки родственици, като предизвестие за скорошна сватба.

Защо червен цвят

Традицията повелява първото великденско яйце да бъде червено. Червеният цвят има защитна и продуцираща функция. 

С първото боядисано червено яйце се натриват бузките и челата на децата за здраве и с наричания:  „Добре ми дошъл бял и червен Великден“, „Като е червено яйцето, тъй да ми е червено детето“. 

За къщата и покровителството на Богородица червено яйце се оставя на семейната икона  до следващата година

За здраве на цялото семейство е практиката  да се вметват във великденския обреден хляб бели и червени или само червени яйца, като те са на брой толкова, колкото са членовете на семейството, в добавка на още едно яйце за къщата.  Този обреден хляб се изяжда на празничния обяд на цялото семейство в първия ден на Великден след църковната служба.  Като обредна храна яйцата в хляба се явяват символи на оплодителното начало, подсилващи същите потенциални сили у човека.  

В първите дни на Великден младите семейства посещават своите кумове, носейки „поклон“ с нечетни червени яйца и между тях едно бяло сурово яйце. Бялото яйце, което е „живо“ , с дарове червени яйца и пита се връща на младоженците, символизирайки  продължаването на рода. Поклон се носи от по-младите семейства на близките роднини, като така се утвърждава за пореден път родовата свързаност и стабилност  в обществото.

За устойчивостта на предхристиянските представи за яйцето говори ритуалът на топене на китки на Гергьовден запазен и до днес в Добринище. В менчето с китките  на момите се поставя и едно червено яйце. На другия ден момата, която извършва ритуала първо вади червенето яйце със съответни наричания.

Великден- празник на празниците и велик ден на възкресението на човешкия дух