Банско-духовност и култура

Музеи в Банско

Банско не е случайно място на картата на България. Надарено с природни красоти, закриляно от снагата на божествената планина Пирин, това селище е люлка на българщината. За историята, бита и културата на банскалии днес разказват експозициите на музейния комплекс в града. 

Емблемата на Банско и неговата душа е църквата „Света Троица”. Храмът, който е построена през 1835г., днес преживява истинско възраждане след основната си реставрация. С грейнали цветове и златен иконостас, с неповторимите творби на талантливите Молери, тя е безценно  творение на духа.

Неизменна част от атмосферата на стария град са музеите: „Велянова къща”, „Бенина къща- музей на Неофит Рилски”, старият метох с постоянната иконна изложба на Банската художествена школа, Радоновата къща, където е етнографската експозиция, Духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски” и къщата музей на поета Никола Вапцаров.

Работно време на музейния комплекс:
сутрин от 9,00 до 12,00ч. и следобяд от 14,00 до 17,30ч.

Работно време в почивни дни:
„Никола Вапцаров”, „Неофит Рилски” и мемориал „Паисий Хилендарски” 
сутрин от 9,00 до 13,00ч. и следобяд от 14,00 до 17,00ч. 

Музеят предлага квалифицирани екскурзоводски услуги на български, английски и руски език. Обиколните турове стартират от къщата- музей на Никола Вапцаров, където се намира и ръководството на комплекса.

Адрес

гр. Банско, пл. “Никола Вапцаров” 3

Телефони

+359 749 83 132
+359 749 88 304