
Рецепти
Телешка наденица с лучен сос
Висша кулинарна лига на Югозапада
Ресторант La Foret, Пирин голф и кънтри клуб
Продукти
250гр. телешка наденица /по зададена рецепта, изпълнена от месопроиводител „Сарай”/
Лучен сос
- 50гр. масло;
- 1 средно голяма глава лук се нарязва на полумесеци;
- 60мл. бяло вино;
- 1ч.л. сос демиглас;
- сол, черен пипер;
- 1 печена червена чушка.
Картофени рьощи
- 200гр. картофи;
- Перца от пресен кромид, щипка прясно счукан черен пипер, сол, ½ кафена чаша готварска сметана;
- Микс от масло и олио.
Начин на приготвяне
Наденицата се изпича на скара от двете страни и се оставя на топло.
Картофите се обелват и сваряват цели във вода с ароматни добавки /стръкчета нарязан магданоз, кромд лук, дафинов лист и сол/. След като се сварят се изцеждат и се оставят да изтинат. Настъргват се на едро ренде, овкусяват с пресни треви и се хомогенизират със сметаната. Картофите се оформят на голямо плоско кюфте, което се пържи до златисто от двете страни в тиган с мазнина.
Лученият сос се получава след като маслото се разтопява в тиган и се добавя лука. Задушава се до златисто, като след като кромидчето започва да се карамелизира, процесът се перкъсва с добавянето на бялото вино и сос демиглас. Сосът се оставя да ври на бавен огън до неговото редуциране.
Сервиране на ястието
Върху широка чиния най-напред се поставя канапето от картофените рьощи, върху него се поставя наденицата, а сосът се долива отстрани.
За украса се използва маринована червена чушка и стрък пресен кромид лук.
Добър апетит!
Адрес
Пирин Голф и Кънтри Клуб