Телешка наденица с лучен сос

Рецепти

Телешка наденица с лучен сос

Висша кулинарна лига на Югозапада
Ресторант La Foret, Пирин голф и кънтри клуб

Продукти

250гр. телешка наденица /по зададена рецепта, изпълнена от месопроиводител „Сарай”/

Лучен сос

  • 50гр. масло;
  • 1 средно голяма глава лук се нарязва на полумесеци;
  • 60мл. бяло вино;
  • 1ч.л. сос демиглас;
  • сол, черен пипер;
  • 1 печена червена чушка.

Картофени рьощи

  • 200гр. картофи;
  • Перца от пресен кромид, щипка прясно счукан черен пипер, сол,  ½ кафена чаша готварска сметана;
  • Микс от масло и олио.

Начин на приготвяне

Наденицата се изпича на скара от двете страни и се оставя на топло.
Картофите се обелват и сваряват цели във вода с ароматни добавки /стръкчета нарязан магданоз, кромд лук, дафинов лист и сол/. След като се сварят се изцеждат и се оставят да изтинат. Настъргват се на едро ренде, овкусяват с пресни треви и се хомогенизират със сметаната. Картофите се оформят на голямо плоско кюфте, което се пържи до златисто от двете страни в тиган с мазнина.
Лученият сос се получава след като маслото се разтопява в тиган и се добавя лука. Задушава се до златисто, като след като кромидчето започва да се карамелизира, процесът се перкъсва с добавянето на бялото вино и сос демиглас. Сосът се оставя да ври на бавен огън до неговото редуциране.
 

Сервиране на ястието

Върху широка чиния най-напред се поставя канапето от картофените рьощи, върху него се поставя наденицата, а сосът се долива отстрани.
За украса се използва маринована червена чушка и стрък пресен кромид лук.
 
Добър апетит!

Адрес

Пирин Голф и Кънтри Клуб