
Рецепти
Домашен хляб с прясно мляко
Никой не е по-голям от хляба!
Продукти
- 800гр. брашно, което се пресява през сито + 1 ч.ч. допълнително за омесването;
- 500мл. топло прясно мляко;
- 3с.л. захар;
- 1с.л. сол;
- 1 пакет суха мая;
- 1к.ч. олио.
Начин на приготвяне
Брашното се изсипва в дълбока купа /за предпочитане от дърво/. Добавя се захарта, солта, маята и се разбърква. Прави се кладенче и на тънка струя при внимателно бъркане с лъжица се изсипва млякото. Ръцете се набрашняват и с леки движения започва да се омесва тестото. Добавя се брашно, ако тестото залепва за пръстите. Не намазнявайте ръцете си с олио или друга мазнина. По-възрастните хора месят тестото само от вън на вътре, за да се запази богатството и благополучието на семейството.
Добре омесеното тесто е меко и живо
Поставя се отново в дълбок съд, намазва се с олио, за да не хване коричка, покрива се с кърпа и се оставя 1 час да втаса /набухне/ на топло място.
Набухналото тесто се омесва отново с набрашнени ръце.
Творчество
След тази стандартна процедура идва творчеството, защото хлябът може да бъде изключително красив и декоративен.
Хлябът може да прилича на слънце, на цвете, на слънчоглед и на какво ли още не.
Много ефектен начин за омесване на питата е като тестото се раздели на три части. Всяка част се разточва на лист окло 1см. дебел и се намазва с топло масло, поръсва се с натрошено сирене. Трите листа от тестото се поставят едни върху други и се завиват на руло. С много остър нож тестото се нарязва на тънки филии около 4см. дебели. Всяко парченце се подрежда в намазнена тава, като се започва от нейния център. Тестото се залива с останалото топло масло, покрива се и се оставя за втори път да бухне на топло, но вече в тавата.
Поръски
Най-отгоре хлябът може да се поръси със сурови семена: сусам, слънчоглед, тиква. И тук има тънкост- няколко капки лимонов сок в жълтъка или олиото за намазване, ще помогнат семената да залепнат за повърхността на хляба.
Още една идея:
в малко метално канче се поставя да се разтопи 1/2 пакетче краве масло /75мл/. В чашка се поставят 5с.л. галета, щипка сол и се разбърква с олио до рядка кашица. Галетата се смесва с горещото маслото и след това с този крем се залива цялата питка.
Получава се много, много вкусно.
Печене на хляба
В предварително загрята фурна на 180 градуса. Добър съвет е във фурната да се постави една метална чиния с вода, за да се овлажни въздуха вътре. Купичката се маха преди поставянето на хляба. Оптималната температура за печене на хляба е 180 градуса. Пече се около 40-45минути. Изважда се от фурната, напръсква се със студена вода и се завива с памучна кърпа /месал/.
Хлябът се оставя да почива и се сервира пръв на масата.
Тайни от "Вкусът на Банско"