Баница с локум

Рецепти

Баница с локум

Традиционна рецепта от Банско, която можете да вкусите в механа "Бай Коце" 

Необходими продукти:

1 пакет фини точени кори /16 броя/

3 големи яйца по възможност домашни

1 и половина чаена чаша захар

2ч.ч. кисело мляко

1/2ч.ч. олио

1ч.ч.  брашно

1 бакпулвер

1ч.ч. чаша орехови ядки

2 кутии български локум с аромат на роза

Сироп:

Първо се приготвя сиропа, за да изстине докато всичко останало се случи:

2ч.ч. вода с 2ч.ч. захар се поставят на котлона да заврят, след което още 5 минути се оставя леко да къкри. Изважда се и се оставя на студено.

Начин на приготвяне:

Плънката се подготвя като в дълбока купа първо се разбъркват яйцата и постепенно при непрекъснато бъркане се добавя захарта. Сместа побелява и увеличава обема си. Добавя се киселото мляко, олиото и най-накрая брашното с бакпулвера. Разбива се много добре.

Корите се разстилат върху плот с по-късата страна като начало за навиване. 

Взима се една кора, намазва се с мазнина /може да ползвате четка, за да контролирате количеството/, върху нея се поставя втора, която също леко се намазва. В началото, по широчината на кората се слагат късове локум /влизат до две парченца локум/ и едро счукани орехови ядки. Върху цялата кора се поръсва равномерно  6с.л. от плънката. Двете кори се хващат и навиват на руло. Поставят се в тавата.

Следващите кори се навиват по същия начин. Редят се на малко разстояние едни от други. Ако от плънката остане, не я хабете- поръсете я чрез лъжица най-отгоре върху баницата.

Печене:

В предварително загрята фурна на 180 градуса, около 35-40 минути.

Тънкости:

Горещата баница се залива със студен сироп и веднага се завива с плътна кърпа, за да се задуши и да поеме цялата течност. Оставя се така минимум 30мин.

Сервира се на другия ден.

Адрес

гр. Банско, ул."Велян Огнев"1

Телефон

+359899583333

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.