Рецепти
Баница с локум
Традиционна рецепта от Банско, която можете да вкусите в механа "Бай Коце"
Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори /16 броя/
3 големи яйца по възможност домашни
1 и половина чаена чаша захар
2ч.ч. кисело мляко
1/2ч.ч. олио
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1ч.ч. чаша орехови ядки
2 кутии български локум с аромат на роза
Сироп:
Първо се приготвя сиропа, за да изстине докато всичко останало се случи:
2ч.ч. вода с 2ч.ч. захар се поставят на котлона да заврят, след което още 5 минути се оставя леко да къкри. Изважда се и се оставя на студено.
Начин на приготвяне:
Плънката се подготвя като в дълбока купа първо се разбъркват яйцата и постепенно при непрекъснато бъркане се добавя захарта. Сместа побелява и увеличава обема си. Добавя се киселото мляко, олиото и най-накрая брашното с бакпулвера. Разбива се много добре.
Корите се разстилат върху плот с по-късата страна като начало за навиване.
Взима се една кора, намазва се с мазнина /може да ползвате четка, за да контролирате количеството/, върху нея се поставя втора, която също леко се намазва. В началото, по широчината на кората се слагат късове локум /влизат до две парченца локум/ и едро счукани орехови ядки. Върху цялата кора се поръсва равномерно 6с.л. от плънката. Двете кори се хващат и навиват на руло. Поставят се в тавата.
Следващите кори се навиват по същия начин. Редят се на малко разстояние едни от други. Ако от плънката остане, не я хабете- поръсете я чрез лъжица най-отгоре върху баницата.
Печене:
В предварително загрята фурна на 180 градуса, около 35-40 минути.
Тънкости:
Горещата баница се залива със студен сироп и веднага се завива с плътна кърпа, за да се задуши и да поеме цялата течност. Оставя се така минимум 30мин.
Сервира се на другия ден.
Адрес
гр. Банско, ул."Велян Огнев"1
Телефон
+359899583333
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.