Питка с яйца и сирене от Банско

Вкусът на Банско ®

Питка с яйца и сирене от Банско

Празнична пита като слънце, с която трапезата ще бъде наистина богата, а поводът добре почетен

Необходими продукти

За тестото:

 • 3 яйца;
 • 400мл. прясно мляко на стайна температура;
 • 1с.л. сол и 2 с.л. захар;
 • 1кг. качествено бяло брашно;
 • Половин кафена чашка олио;
 • 1 пакет суха мая;
 • 200гр. масло.

За плънката:

 • 3 яйца;
 • 300гр. натрошено краве сирене. Може и смес с извара.

Начин на приготвяне

В дълбок съд или стъклен буркан се поставя 1 чаена чаша топло мляко, добавя се половин чаша брашно, щипка захар и се изсипва сухата мая. Разбърква се добре.

Тънкостта се състои в това, че ако изсипете директно сухата мая в течността, тя се сплъстява веднага, а когато е в брашното много лесно се разбърква. Оставя се на топло за 5-8 минути, за да се активират дрождите и сместа да увеличи обема си.

В голяма купа се пресява 800 грама брашно, добавя се солта и захарта.

Отделно се разбиват яйцата без един жълтък и млякото. Жълтъкът се оставя на страна в чашка и на повърхността му се капва малко олио, за да не хваща коричка и се покрива до момента, когато ще се използва за намазване на повърхността на питката преди печене. 

В брашното се прави кладенче, изсипват се яйцата с млякото, а после и бухалата мая. С дървена лъжица с дълга дръжка внимателно се разбърква.

Ръцете се набрашняват с оставеното настрани брашно и се започва първото омесване. На този етап брашното не се меси до абсолютна гладкост, целта е да се поеме течността. 

Повърхността на тестото се заглажда и се намазва с малко олио, за да не хване кора при втасването. Тестото се покрива с топла памучна кърпа. Оставя се на топло за известно време, около 45 минути. 

След първото надигане на тестото, започва хубавото размесване. 

В канче се разтопява половината от маслото. Тестото е доста лепкаво, затова се пресява отгоре брашно /това, което сме заделили от общото количество/ и с набрашнени пръсти започва месенето. Брашното се добавя внимателно, за да не се получи твърдо тесто. 

В следващия етап към тестото постепенно започва да се добавя топлата мазнина, като с придърпващи и прибиращи на вътре движения се цели мазнината да се поеме от тестото. Важно е търпението, а тестото става все по-живо и приятно.

Тестото се покрива и втасва втори път (още 40мин., но това  индивидуално се преценява, просто се наблюдава)

При финалното омесване на тестото се добавя само топла мазнина, без брашно и не се борави грубо.

Разбъркват се плънката с яйца и сирене

Оформяне на питката

Добре е да имате широко място и голяма кръгла тава. Тестото се разделя на три равни части, които отделно ще се разточат на широки кръгове. 

 1. Взима се първата част. Разточва се върху набрашнена повърхност. За да не залепва, точилката също се набрашнява, както и горната повърхност на тестото. Оставя се в страни. Намазва се обилно с топло масло и с 1/3 от плънката.
 2. Разточва се втората част по същия начин и с помощта на точилката се поставя върху първия кръг. Отново се намазва с топло масло и плънка.
 3. Следва разточването на третата част, поставя се върху другите пластове, намазва се с масло и плънка.
 4. 3-слойното тесто се навива внимателно на рулото с изтъняващи краища. С много остър нож се отрязват краищата. След това се разрязват 16 парчета. Всяко парче се поставя с разреза нагоре по края на тавата. В центъра се поставят по-малките разрези от краищата на рулото.

Финално тестото се намазва с разбития жълтък с малко прясно мляко. Оставя се да втаса трети път.

Печене

В предварително загрята фурна на 180 градуса, 45 минути.

След изпичане питката се покрива с дебела кърпа и се оставя да почива. Както казват старите хора- да обиколи нивата.

Това е рецепта от "Вкусът на Банско"- кулинарна книга с автор Ваня Грънчарова