Сок от бъз без изваряване

Рецепти

Сок от бъз без изваряване

Необходими продукти за концентрат, подходящ за лимонада:

40 цвята от бъз, прясно откъснати, се накисват в 2 литра вода, покриват се с капак и престояват на хладно и тъмно за 24 часа. След това течността се прецежда през марля. Към нея се добавя сок от 2 лимона или 2 пакетчета лимонтузу и 2,5кг. захар. В продължение на около 4 часа течността се разбърква периодично до пълното разтопяване на захарта. Изсипва се до горе в чисти шишета. Затваря се и се оставя в на хладно в мазе или зимник.

Лимонада от бъз

1 ч.ч. концентат от бъз се разрежда в кана с 1 литър газирана вода. Добавя се половин лимон на резенчета и стрък свежа мента. Съхранява се в хладилник. Серивра се студена.

Сок от бъз за непосредствено пиене през горещите дни

40 цвята от бъз, прясно откъснати, се накисват в 2 литра вода, добавят се два лимона нарязани на четвъртинки. Течността се покрива с капак и престоява на хладно и тъмно за 24 часа. Прецежда се през марля. Лимоните хубаво се изтискват. Добавят се 2 чаени чаши захар. Захарта е според предпочитанията. Може да се сложи и по-малко, а по-късно да се доувкоси.  Бърка се до разтваряне на течността. Оставя се в стъклени шишета в хладилника.

Сервира се с пресни листа от мента или маточина. 

Полезна информация

Бъзът обича влажни места. Ще го откриете покрай малки потоци и сред прохладни долини.  Широко е разпространен в равнините и до 1000м.н.в. Цъфтежът е от края на май и през месец юни, в зависимост от надморската височина. Цветовете са жълтениково- бели, събрани в съцветия до 20см. в диаметър. 

Бране на цветовете:

Извършва се в сухо и слънчево време след вдигане на росата. Цветовете не трябва да бъдат напълно рацъфнали, защото венчето на голяма част от цветовете отпада при брането на съцветията. Обръщайте внимание на тяхната чистота, защото често са нападани от листни въшки. Цветовете се поставят в кошници. Не трябва да престояват, а веднага да се разстилат на слънчево и покрито място за сушене, за да се предпазват от нощната влага.

Чай от бъз

Приготвя се като запарка от сушени цветове. 

Лечебната сила на чая се изразява в неговото потогонно, омекчително и диуретично действие. Подходящ е при простудни заболявания /хрема, пресипнал глас, ангина, кашлица/. Прилага се при оттоци, дължащи се на бъбречни и сърдечни заболявания, като увеличава диурезата и намалява относителното тегло на урината без странични явления. 

Външно се използва за плакнене на уста и за гаргара при възпалителни заболявания на устата и гърлото.

Из книгата „Билкосъбиране- ръководство за бране и първична преработка  на лечебни растения“