Сироп от плодове на черен бъз

Рецепти

Сироп от плодове на черен бъз

Приготвя се през септември в подпланинските райони, когато зърната на черния бъз постигнат пълната си зрялост. Смята се за силен имуностимулант.

Необходими продукти:

Добре узрели плодове от черен бъз

Захар

Стъклен буркан

Начин на приготвяне:

Клончетата с плодовете на бъза се измиват. За да не оцветите ръцете си в тъмно лилаво, при оронването хванете дръжката с едната ръка и с помощта на вилица оронете плодовете в подготвения стъклен съд. Редувайте слоеве с плодове и захар. Завършва се със захар, като буркана не трябва да бъде пълен до гърлото, а 3 пръста по-надолу. 

Отворът на буркана се затваря с марля или тензухена кърпа и се завързва с канап. Оставя се на отрито и проветриво място на сянка.

Плодът престоява 20-21 дена и се прецежда през марля. Поставя се в стерилизирани буркани и се съхранява на тъмно и хладно място.

Приемане на сироп от черен бъз:

Препоръчва се по една чаена лъжица за възрастни преди хранене през месеците преди зимата и грипните епидемии като имуностимулант.

Сушени плодове от черен бъз

Клонките с плодове от черен бъз се разстилат на тънък слой върху рамки. Не трябва като основа да се ползва найлон и други подобни материали, пречещи на отделянето на влагата. Поставят се на сухо и проветриво място, не на пряка слънчева светлина. Плодовете са добре изсушени, когато при стриване между пръстите не оцветяват. След изсушаване се оронват от дръжките, съхраняват се в книжни торби на сухо и проветриво място. Сушените плодове нямат миризма и се отличават със сладникаво-кисел вкус. Можете да ги добавяте към зърнената си закуска с кисело мляко, но разбира се от предходната вечер, за да омекнат.

Мармалад от плодове на черен бъз

Приготвя се както всяка класическа рецепта за мармалад. В миналото е използван като слабително средство.