Рецепти
Сок от бъз през лятото
В горещите дни- сок от бъз
От края на май и през юни в по-високите части в близост до гората до към 1000м.надморска височина се бере цветът на черния бъз. Цветовете се откъсват внимателно без клонки в сухо и слънчево време, след вдигане на росата. Поставят се рехаво в кошници. Цветовете могат да се изсушат и да се пият през зимата като чай. Първоначално те се сушат на слънце, а когато се изпари влагата им, процесът продължава на сянка.
Полезни свойства
Основни действия на цветовете на бъза са потогонно, омекчително и диуретично. Използват се самостоятелно или в комбинация с други, аналогично действащи билки под формата на запарка. Прилага се при простуда /хрема, пресипнал глас, ангина, кашлица/ и при отоци, дължащи се на бъбречни и сърдечни заболявания. Външно се използва за плакнене на устата и за гаргара при възпалителни заболявания на устата и гърлото. /”Билкосъбиране”, проф.д-р Иван Асенов и колектив/
Невероятно тонизиращ през лятото е пресният сок от бъз, който се приготвя веднага след откъсването на цветовете.
Рецепта за свеж сок от бъз
Така както го правят в село Елешница в близост до Банско:
-
40 свежи цвята от бъз се накисват в съд с 10 литра хубава прясна вода.
-
Добавят се 3 пакетчета лимонова киселина и 1 нарязан лимон.
-
Цветовете престояват на студено 24 часа, прецеждат се през марля
-
подслаждат с 2 килограма захар или според индивидуалния вкус.
-
Разбърква се и течността се оставя да престои още известно време до разтопяването на захарта.
Готовият сок се прецежда през марля и изсипва в кана или шишета, добавят се свежи резени лимони и се оставя в хладилника за отоляване на жаждата през знойното лято.
Сокът от бъз- консервиране
За получаването на концентрат при същото количество бъз, вода и начин на приготвяне се добавя 4кг. захар. Бърка се до разтопяването на захарта, след което сокът се изсипва в шишета.
Стерилизира се кратко- 5 минути след завиране на водата.