





























Механи, ресторанти, мезета
Кулинарно пиршество в механа "Бай Коце“
Ние сами подбираме хранителните продукти и държим на качеството!
Започваме с класическо българско начало - САЛАТКА С РАКИЙКА.
Според желанията, тя може да бъде със свежи продукти като популярната „Шопска салата“, с микс от зелени салати, каквато е „Средиземноморската“ и някои други. През зимата актуални са царската туршия и киселото зеле, различните разядки. Уникална е салата с белени домати и прясно сирене от ферма в Банско. Обръщаме внимание на местното сирене, защото то отразява традиция от векове, безсолно е, може да понесе всякакви подправки като риган, босилек, пресни перца от кромид лук, зехтин и т.н. и се прави в същия ден. За споделяне с приятели е платото „Бай Коце“, в което са аранжирани по най-подходящ начин различни салати, в добавка на типичния колбас „Бански старец“.
Топлите предястия се представят с над 13 вида
и са възхитителни по начина, по който се сервират – ароматни и димящи.
Препоръчваме: карамелизирано българско сирене с мед и орехи, както и запечен кашкавал в чугунено тиганче с домашно сладко от череши. Картофите соте с гъби, бекон и сметана в керамичен сач са фирмено блюдо с емблемата „Бай Коце“. В типично български съд- керамична керемида се сервира телешки език с шкембе и кашкавал. Ястието е сочно, с чесънче и люта чушка- идеална топеница, поднесена с хубав хляб или пърленка. Рецептата е създадена преди 20 години от първите готвачи на механата и от тогава е в топ предпочитанията на посетителите.
В пъстро гювече е обичаното „Сирене по шопски“. Във вкусната поредица са манатарките в масло, агнешките дреболийки и др.
Истинското пиршество
започва с разнообразието от сачове, дъски с мезата и шишове на жар.
В механа „Бай Коце“ могат да се вкусят различни видове джолани- свински, телешки и агнешки. Забележителен е „Банският сач“, в който зеленчуците и разнообразните меса придобиват невероятен опушен и сладникав вкус, фламбирани пред очите на клиента. Запазена рецепта са плетеницата на жар от три вида филета, табиетлийското мезе и др.
Вкусно, по-вкусно, най-вкусно!
Впуснете се в традицията на банските рецепти за капама, чомлек, гювеч, сачове и мезета, които се готвят всеки ден.
Задължителни десерти
Бисквитена торта с маскарпоне, домашна нуга със зелени смокини и сладолед, баница с локум, суфле, цедено кисело мляко с домашно сладко.
Истинска българска музика на живо всяка вечер с оркестър "Перун"
Не ви остава нищо друго, освен да посетите механата в най-скоро време!