Празници и традиции

Петдесетница и Света Троица

Петдесетница е старозаветен празник

Един от най-тачените празници от евреите, който е винаги в неделя.

На петдесетия ден от Великден Бог изпраща прозрение на Богородица и Светите Апостоли, докато се молят в Ерусалим. С вихрушка и езици като огнени при тях слиза невидимо Светия Дух, изпълва същността им, давайки им „чувствено знамение“. В този миг апостолите чудодейно проговарят на различни чужди езици- божествен знак да се пръснат по света и да разпространяват христовата вяра. Апостол Петър прави първата си проповед, а денят се смята за начало на съществуването на Христовата Църква.

Литургия в деня на Петдесетница

Интересното при нея е, че вечерната служба се съединява със сутрешната литургия, което продължава понякога повече от 4 часа. Молитвите за изпросването даровете на Светия Дух са коленопреклонни. В тях присъстващите отправят молитва Господ да помене всички починали близки родственици. По време на ритуала свещеникът хвърля от олтарните двери орехови листа над богомолците, с което напомня за огнените езици над главите на апостолите. Старите баби придърпват под колената си тази шума и така издържат до края на службата. Вярващите отнасят ореховите клонки за благославяне и здраве на своя дом.

Светата Троица

Денят се нарича още Света Троица и изразява християнската идея за единството на Бог Отец, Бог Син и Светия Дух. 

Храмовият празник на едноименната църква в Банско се потачва с литургия на неврокопския митрополит. Единствено в тази неделя, забележителните камбани на часовниковата кула бият без да спират от началото до края на службата, разнасяйки своя мелодичен звън из цялата Разложка котловина. Вратите на кулата се отварят и всеки, който желае може да се качи до камбанарията и да се наслади на красивата гледка към Пирин и Банско.

Църквата „Св. Троица“ в Банско е построена през 1835г. по идея на банските търговци, с голяма дарителска кампания и с участието на цялото население. В епохата на Просвещението се смятало, че Светата Троица е покровителка на търговците. Може би не е случайно, че със същото име е и българската православна църква във Виена, в чието съграждане участват добре известните бански търговски фамилии.

Свети Дух

Понеделникът след Петдесетница е празник на Светия Дух. В този ден има абсолютни забрани за работа и не се препоръчва предприемането на пътуване. Народното страхопочитание се свързва с наблюдението, че в този ден винаги и изведнъж излиза вихрушка, пороен дъжд и бурен вятър, и затова по-добре е човек да си остане вкъщи. 

„Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса.

Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Мат. 7:17).

Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Гал. 5:22-23).“ http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/podvizhni/Petdesetnica/index.htm

Литургията в църкавата "Св. Троица" в Банско започва в 8 часа сутринта в неделния ден и продължава до обяд. Кулата е отворена за посещение през целия ден.

Адрес

гр. Банско, площад "Възраждане"