Торта Сахер

Рецепти

Торта Сахер

Обичан виенски сладкиш, създаден през 1832г. от 16-годишния стажант по сладкарство Франц Сахер, по специалната заръка на княз Метерних- министър на външните работи на Австрия по това време. Успехъг на тортата е забележителен, а нейният автор овековечава името си.

Ето как правят торта "Сахер" за своите гости в Пирин голф клуб

Продукти за 20 парчета

  • 200гр.  качествен шоколад;
  • 200гр. меко масло на стайна температура;
  • 150гр. пудра захар;
  • 150гр. кристална захар;
  • 10бр. яйца;
  • 200гр. брашно;
  • 300гр. сладко от ягоди или каквото Ви е любимо.

Сироп за напояване на блатовете в съотношение 1/1 вода и захар.

Шоколадова глазура

  • 250гр. шоколадов ковертюр;
  • 100гр. олио;

Шоколадът се разтопява на водна баня, а олиото се използва за повече блясък.

Начин на приготвяне

  1. Жълтъците се отделят от белтъците.
  2. Белтъците се разбиват на твърд сняг в дълбок сух съд и към тях внимателно се пресява пудрата захар, като се разбърква бавно със силиконова шпатула.
  3. Шоколадът се разтопява на водна баня.
  4. Маслото се разбива на пяна с кристалната захарта, добавят се жълтъците и брашното. Разбърква се ръчно. Добавя се шоколада. Следват белтъците като най-добре забравете за миксера, а внимателно разбърквайте със силиконова шпатула или бъркалка.
  5.  Количеството се разделя на две части, съответно за два блата.

Печене на блатовете

Тестото за всеки блат се пече във форма върху хартия за печене и в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 30мин.
След като изстинат блатовете се леко сиропират, намазват се със сладко и се слепват.
Финално тортата се залива с глазура от течен шоколад. Стените се полепват с шоколадови стърготини.
Тортата се оставя да престои в хладилник 6 и повече часа преди да се консумира.