Торта Тирамису

Рецепти

Торта Тирамису

Необходими продукти:
400гр. бишкоти
2ч.ч. кафе, сварено в джезве или шварц кафе, подсладено с 2ч.л. захар
Фино, висококачествено како за поръсване

Необходими продукти за крем „Тирамису”:
5 големи жълтъка /за предпочитане от домашни кокошки/
1ч.ч. фина захар
1к.ч. ликьор или ром
250мл. течна готварска сметана
400мл. маскарпоне

Начин на приготвяне:
Белтъците се отделят от жълтъците. Жълтъците се поставят в стъклена купа, разбиват се на пяна с миксер като постепенно се добавя захарта и се бърка до пълното и разтопяване /сместа побелява/. Купата се поставя на водна баня с цел пастьоризиране на жълтъците, като водата не трябва да достига до нейното дъно. Сместа се бърка непрестанно, до вгъстяване на крема. Добавя се ликьора и се продължава с бъркането. След което сместа се охлажда в купа със студена вода /отново с  постоянно бъркане, за да се запази гладкостта на крема/.

В отделна купа се разбива сметаната и се добавя маскарпонето. Разбърква се на ниска степен. Добавя се охладения крем от жълтъци и всичко внимателно се хомогенизира.

Подреждане на тортата:
Пригответе форма за торта или тава. Приблизителни размери: 20/32см. Препоръчваме стъклените съдове.
Сложете крем на дъното и хубаво го разпределете. Започнете да подреждате бишкотите едни до други, като преди това ги потапяте бързо в кафето. Върху всеки ред бишкоти се поставя крем. Тората завършва с крем. Приглажда се, покрива се с фолио и се поставя в хладилника на студено за 12 часа.

Кремът „Тирамису” е изключително изкусителен. Той попива добре в бишкотите.
Преди сервиране се поръсва с какао. /Какото се поставя в малка цедка и с леко почукване се поръсва върху сладкиша/

П.П. Ако избързате с хапването на тортата, преди тя да е престояла достатъчно време в хладилника, ще Ви се наложи да ползвате лъжица.

Още идеи:
Крем „Тирамису” е подходящ за вариации на сладкиши, поднасяни в красиви чаши. Популярна е рецептата на „Брауни” в чаша с крем „Тирамису”. За целта блатът на сладкиша се изрязва с ръба на широка чаша, в която ще се подрежда композицията. Между блатовете се поставя крем и карамелизирани ядки, напоени в ром сушени плодове или начупен шоколад, всеки според собственото си въображение.

Рецепта и фотосесия в Пирин Голф и Кънтри Клуб