Торта Тирамису

Рецепти

Торта Тирамису

Необходими продукти

  • 400гр. бишкоти;
  • 2ч.ч. кафе, сварено в джезве или шварц кафе, подсладено с 2ч.л. захар;
  • Фино, висококачествено како за поръсване.

Необходими продукти за крем „Тирамису”

  • 5 големи жълтъка /за предпочитане от домашни кокошки/;
  • 1ч.ч. фина захар;
  • 1к.ч. ликьор или ром;
  • 250мл. течна готварска сметана;
  • 400мл. маскарпоне.

Начин на приготвяне на крема

Белтъците се отделят от жълтъците.
Жълтъците се поставят в стъклена купа, разбиват се на пяна с миксер като постепенно се добавя захарта и се бърка до пълното и разтопяване /сместа побелява/. Купата се поставя на водна баня с цел пастьоризиране на жълтъците, като водата не трябва да достига до нейното дъно. /Можете да си направите подложка под купата от 3 дървени шишчета вертикално сложени и преплетени в съда с водата- ще стабилизирате купата при бъркане и ще позволите парата от водата свободно да излиза/. Сместа се бърка непрестанно със силиконова шпатула, до вгъстяване на крема. Добавя се ликьора и се продължава с бъркането. След което сместа се охлажда в купа със студена вода /отново с  постоянно бъркане, за да се запази гладкостта на крема/.
В отделна купа се разбива сметаната и се добавя маскарпонето. Разбърква се на ниска степен. Добавя се постепенно охладения крем от жълтъци и всичко внимателно се хомогенизира, първоначално ръчно със силиконовата шпатула, а после и с миксер.

Подреждане на тортата

Пригответе форма за торта или тава. Приблизителни размери: 20/32см. Препоръчваме стъклените съдове.
Сложете крем на дъното и хубаво го разпределете.
Започнете да подреждате бишкотите едни до други, като преди това ги потапяте бързо в кафето. Върху всеки ред бишкоти се поставя крем. Тората завършва с крем. Приглажда се, покрива се с фолио и се поставя в хладилника на студено за 12 часа.
Кремът „Тирамису” е изключително изкусителен. Той попива добре в бишкотите.
Преди сервиране се поръсва с какао. /Какото се поставя в малка цедка и с леко почукване се поръсва върху сладкиша/
П.П. Ако избързате с хапването на тортата, преди тя да е престояла достатъчно време в хладилника, ще Ви се наложи да ползвате лъжица.

Тирамису в чаша

Крем „Тирамису” е подходящ за вариации на сладкиши, поднасяни в красиви чаши. Популярна е рецептата на „Брауни” в чаша с крем „Тирамису”. За целта блатът на сладкиша се изрязва с ръба на широка чаша, в която ще се подрежда композицията. Между блатовете се поставя крем и карамелизирани ядки, напоени в ром сушени плодове или начупен шоколад, всеки според собственото си въображение.

Целувки с белтъците

Вижте ефектна идея как да оползотворите белтъците:
Рецепта и фотосесия в Пирин Голф и Кънтри Клуб