Торта с кроасани и крем карамел

Рецепти

Торта с кроасани и крем карамел

Необходими продукти

  • 6 кроасана с шоколад или бял крем по избор /установили сме, че с най-обикновените кроасани става най-добре/;
  • 6 яйца;
  • 1ч.ч. захар;
  • 1л. прясно мляко- пълномаслено, за предпочитане фермерско;
  • 2 прахчета ванилия;
  • 2-3с.л. кафява захар и малко масло за карамел за дъното на формата;
  • Форма за сладкиш, каквато имате на разположение.

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват на най-ниска скорост с миксер, добавя се постепенно захарта, след което млякото и ванилията. При бъркането не се допуска образуването на пяна на повърхността.
В малък метален съд се приготвя карамела и докато е още течен се изсипва върху дъното на формата за сладкиш.
Кроасаните се нарязват на шайби около 2см. дебели и се подреждат във формата, след което се заливат с яйчено-млечната смес.

Печене

Фураната не трябва предварително да се загрява.
Сладкишът се пече на вода баня. Формата се поставя в тава, като водата в тавата трябва да достига до средата от височината на съда със сладкиша.
Печенето се извършва на ниска тумпуратура, за да не се пресекът яйцата, при 130 градуса в продължение на 2 часа. Не трябва да се допуска завиране на водата в тавата. Ако забележите, че водата започва да бълбука, охладете я с добавянето на чаша студена вода и намалете температурата. Финално тмперературата се повишава на 180 градуса за 15 минути, за да се запече сладкиша
След изключване на фурната сладкишът се оставя в нея за още 10-15мин. и се изважда.
 

Сервиране

Кроасановата торта се сервира охладена. Най-добре да я преготвите предходния ден.
Сладкишът се обръща в подходящо плато, така че карамелът да се разтече по него.
Добре се съчетава с топка сладолед и плодове.
 
П.П.
Най-подходящи са по-сухите и твърди кроасни. Кроасаните могат да се заменят също и с козунак
Вижте и рецептата за Перфетен крем карамел