
Рецепти
Торта Гараш- класическа рецепта
Продукти за 12 парчета
Продукти за платките
- 3 белтъка на стайна температура;
- 250гр. пудра захар;
- 250гр. смелени орехи;
- 25гр. брашно;
- кокосови стърготини за украса.
Крем
- 750гр. шоколадов ковертюр;
- 500мл. готварска сметана.
Шоколадовият ковертюр се разтопява на водна баня. Сметаната се разбива на пяна и когато шоколадът се леко охлади, двете части се смесват внимателно, като се разбъркват със силиконова шпатула.
Глазиране на тортата
- 250гр. шоколадов ковертюр;
- 100гр. олио;
Шоколадът се разтопява на водна баня, а олиото се използва за повече блясък
Начин на приготвяне
Белтъците се бият ръчно или с миксер на висока скорост в абсолютно сух и дълбок съд до втвърдяване. Добавя се пудрата захар с пресяване и се разбърква бавно със силиконова шпатула. Добавят се постепенно орехите и брашното. Бъркането продължава до хомогенизиране на сместа.
Сместа се разделя на 4 части, съответно за 4 платки. За точност можете да използвате 4 дълбоки купички.
Платките се пекат върху хартия и количеството е за форма на торта с диаметър 26см.
Печене
Платките се пекът в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Изваждат се от формата след като поизстинат. Слепват се едни с други с междувременно приготвения крем, като се намазват и страничните стени.
Тортата се оставя в хладилник за 2-3часа.
Финално тортата се залива с шоколадова глазура.
Добър апетит!
Рецепта, споделена от сладкарите на Пирин Голф и Кънтри Клуб