Торта Гараш- класическа рецепта

Рецепти

Торта Гараш- класическа рецепта

Продукти за 12 парчета

Продукти за платките

  • 3 белтъка на стайна температура;
  • 250гр. пудра захар;
  • 250гр. смелени орехи;
  • 25гр. брашно;
  • кокосови стърготини за украса.

Крем

  • 750гр. шоколадов ковертюр;
  • 500мл. готварска сметана.

Шоколадовият ковертюр се разтопява на водна баня. Сметаната се разбива на пяна и когато шоколадът се леко охлади, двете части се смесват внимателно, като се разбъркват със силиконова шпатула.

Глазиране на тортата

  • 250гр. шоколадов ковертюр;
  • 100гр. олио;

Шоколадът се разтопява на водна баня, а олиото се използва за повече блясък

Начин на приготвяне

Белтъците се бият ръчно или с миксер на висока скорост в абсолютно сух и дълбок съд до втвърдяване. Добавя се пудрата захар с пресяване и се разбърква бавно със силиконова шпатула. Добавят се постепенно орехите и брашното. Бъркането продължава до хомогенизиране на сместа.
Сместа се разделя на 4 части, съответно за 4 платки. За точност можете да използвате 4 дълбоки купички.
Платките се пекат върху хартия и количеството е за форма на торта с диаметър 26см.

Печене

Платките се пекът в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Изваждат се от формата след като поизстинат. Слепват се едни с други с междувременно приготвения крем, като се намазват  и страничните стени.
Тортата се оставя в хладилник за 2-3часа.
Финално тортата се залива с шоколадова глазура.
Добър апетит!
Рецепта, споделена от сладкарите на Пирин Голф и Кънтри Клуб