Торта с малинов мус

Рецепти

Торта с малинов мус

Рецептата е за 15 парчета

Пандишпанов блат:

5 яйца

1ч.ч. захар

1ч.ч.брашно

1к.л. бакпулвер

1бр. ванилия

Продукти за муса:

Половин литър сладка готварска сметана

300гр. сладко от малини

200гр. фина кристална захар

7 бр. пресни домашни яйца

6 бр. жълтъци

20гр. желатин

2гр. червена сладкарска боя

Глазура:

280гр.  бял шоколадов ковертюр

60мл. олио или масло

Шоколадът се разтапя на водна баня, а олиото се използва за повече блясък и хомогенизиране на сместа

Начин на приготвяне:

Пандишпановият блат се забърква като първо се разбиват на пяна яйцата. Постепенно се добавя захарта и се бърка с миксер до побеляване на сместа и пълно разтопяване на кристалите. Добавя се пресятото брашно заедно с бакпулвера. Разбърква се внимателно с шпатула до поемането на брашното и се финално разбърква на ниска степен с миксер.

Тестото се изсипва във форма за торта, като на дъното се поставя намаслена хартия за печене. Фурната се загрява предварително на 180 градуса.

Печеното на блата си има тънкост- по време на процеса вратата на фурната не се отваря. Продължителност- 15-18мин. Изважда се и се оставя да се охлади, покрит с кърпа.

Подготовка на муса

Яйцата заедно с жълтъците и захарта се разбъркват до побеляване в стъклена купа. Пастьоризират се на водна баня при непрекъснато бъркане със силиконова шпатула. Охлаждат се в купа със студена вода, като периодично се разбъркват, за да се запази гладкостта на сместа. 

Прибавя се сладкото с втечнения желатин и сладкарската боя. Следва предварително разбитата сметана. Разбърква се внимателно до получаване на гладка смес.

Сместта се изсипва във форми, с пандишпанова подложка. 

Оставя се във фризер за 10 часа.

Готовият мус се изважда от формата и се залива с бяла шоколадова глазура.

Тортата с малинов мус чудесно се съчетава с добре охладено шародне!

Тази рецепта ни е предоставена от сладкарите в Пирин Голф и Кънтри Клуб

Адрес

Пирин Голф и Кънтри Клуб

E-mail

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.