
Рецепти
Торта с малинов мус
Рецептата е за 15 парчета
Пандишпанов блат:
5 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч.брашно
1к.л. бакпулвер
1бр. ванилия
Продукти за муса:
Половин литър сладка готварска сметана
300гр. сладко от малини
200гр. фина кристална захар
7 бр. пресни домашни яйца
6 бр. жълтъци
20гр. желатин
2гр. червена сладкарска боя
Глазура:
280гр. бял шоколадов ковертюр
60мл. олио или масло
Шоколадът се разтапя на водна баня, а олиото се използва за повече блясък и хомогенизиране на сместа
Начин на приготвяне:
Пандишпановият блат се забърква като първо се разбиват на пяна яйцата. Постепенно се добавя захарта и се бърка с миксер до побеляване на сместа и пълно разтопяване на кристалите. Добавя се пресятото брашно заедно с бакпулвера. Разбърква се внимателно с шпатула до поемането на брашното и се финално разбърква на ниска степен с миксер.
Тестото се изсипва във форма за торта, като на дъното се поставя намаслена хартия за печене. Фурната се загрява предварително на 180 градуса.
Печеното на блата си има тънкост- по време на процеса вратата на фурната не се отваря. Продължителност- 15-18мин. Изважда се и се оставя да се охлади, покрит с кърпа.
Подготовка на муса
Яйцата заедно с жълтъците и захарта се разбъркват до побеляване в стъклена купа. Пастьоризират се на водна баня при непрекъснато бъркане със силиконова шпатула. Охлаждат се в купа със студена вода, като периодично се разбъркват, за да се запази гладкостта на сместа.
Прибавя се сладкото с втечнения желатин и сладкарската боя. Следва предварително разбитата сметана. Разбърква се внимателно до получаване на гладка смес.
Сместта се изсипва във форми, с пандишпанова подложка.
Оставя се във фризер за 10 часа.
Готовият мус се изважда от формата и се залива с бяла шоколадова глазура.
Тортата с малинов мус чудесно се съчетава с добре охладено шародне!
Тази рецепта ни е предоставена от сладкарите в Пирин Голф и Кънтри Клуб
Адрес
Пирин Голф и Кънтри Клуб
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.