Рецепти
Сироп за домашна лимонада- основна рецепта
Приготвяне на плодови сиропи по студен начин. Запазване на естествения аромат и вкус на плодовете
Необходими продукти
- 3 кг. узрели плодове. Най-подходящи са кайсиите, малините, къпините и ягодите;
- 60гр. лимонтузу (1 непълна кафена чашка);
- 1кг. захар на 1 литър течност.
Начин на приготвяне
Добре узрелите плодове се смачкват в емайлиран съд, разбъркват се с лимонтузуто и се оставят на хладно място за 24 часа, след което се прецеждат през двойна марля или тензух.
На 1 литър от отцедената течност се добавя 1кг. захар. Течността се оставя на студено и се разбърква в продължение на няколко часа, докато се разтопи захарта. Налива се в чисти и сухи шишета до гърлото без да се оставя място за въздух. Затварят се с метална капачка или коркова тапа /в този случай се парафинират тапите/. Съхраняват се на студено и тъмно място в мазе или зимник.
За да не се допусне ферментация, трябва да се спазва висока чистота при приготвянето на сиропа, подготвянето на шишетата и захарта. При признаци на ферментация, сиропът се възварява.
Домашна лимонада
За лимонада сиропът се изсипва в голяма кана, добавя се същото количество газирана вода, резен лимон и листа мента.
Бабини съвети
При болки в корема можете да си направите домашна лимонада със сода бикарбонат. В чаша за вода изстисквате един лимон, слагате чаена лъжичка захар и допълвате с вода, но не до горе. Разбърквате. Добавяте щипка сода бикарбонат. Течността веднага кипва. Изпивате я в същия миг.