Морски дарове- лесно и интересно

Рецепти

Морски дарове- лесно и интересно

Морето идва при нас с деликатеси от своите дълбини

Погледнато географски, България не е никак континентално закрепостена.  В близост сме до три морета: Черно, Бяло и Адриатика, до рибните пазари в Северна Гърция и на нашето си Черноморие.  Пресните морски продукти са много по-вкусни от популярните замразени събратя и не трябва да се страхуваме да приготвяме любимите си рецепти точно с такива.

Морските дарове се делят на мекотели: стриди, миди, калмари, октопод, сепия и на ракообразни: раци, омари, скариди и др. Те са препоръчителни за всяка лятна диета, защото са нискокалорични и хранителни, с високо съдържане на протеини, с коктейл от витамини, минерали и аминокиселини.  Според известната д-р Емилова, седмичната порция морски дарове за здравословно хранене е 350гр. на човек.

Правила в приготвянето на пресни морски дарове

Морски дарове се готвят бързо, лесно, винаги със зехтинче или масълце, чесънче и винце.  Всичко останало е вариация на темата.

Хапване с ръце- естествено

В популярните рецепти нито скаридите, нито мидите предварително се изчистват от черупките. Готвенето изисква само  дълбока тенджера, масло, в което леко се задушава чесън, последвано от желания продукт с вино и лимон за финал. Работата се свършва бързо за 15-20 минути и още по-бързо се сервира.

Вижте подробно рецепта за Скариди в масло

Вариация на темата

  • Морските дарове добавени в салати, в паста, в гръцки стил - саганаки, панирани или с ориз изискват предварителна подготовка.
  • Пресните морските дарове се пускат предварително в кипяща и подсолена вода, с ароматна добавка на лимонова кора, зрънце пипер и скилидка чесън;
  • Термичната обработка на морските дарове е кратка. Те трябва да врат до 3 минути за мекотелите и до 5 минути за мидите или до отваряне на черупките, след което веднага се прецеждат през гевгир и се изплакват със студена вода. 

Скариди

Бланшираните скариди се почистват, като се маха главата и люспите; може да се остави само последната люспа с опашката като акцент. С остър нож се прави прорез по гърба на скаридата и се изважда вената.  Скаридите губят 20% от теглото си в края на процеса!

Вижте подробно рецепта за Скариди саганаки.

Миди

Пресните миди се измиват и накисват във вода за 20 минути, а после с нож се остъргват от налепите по черупката. Когато целта е панирани миди, миди с ориз или салата от миди, добре е мидите предварително да се задушат в дълбока тенджера под  капак без вода или с много малко вода. Само за няколко минути под парата мидите се отварят, което е знак за тяхното изваждане. Месцето с нож се отделя  от черупката, маха  се и хранопровода. Отделилият се в тенджерата сос се прецежда през марля, за да се използва по-късно според набелязаната рецепта. 

Черни миди с вино

Спагети миди вонголе

Калмари

Почистването на пресните калмари изисква повече време. Първо от тубите се издърпва главата с вътрешностите и костта, отрязват се перките и главата. Тубата се поставя в купа и се залива с вряла вода. След минута се прехвърля в друг съд. С подпъхване с пръсти се изважда безцветната повърхностна ципа. Всъщност, по-лесно е да се покаже: https://www.bonapeti.bg/recepti/pochistvane-na-kalmari/

Вижте рецептата за пълнени калмари със сирене фета по гръцки, както и за хрупкави панирани калмари.

Октопод

Месото от октопод е диетично, богато на белтъчини и селен, както и на калии, фосфор и витамини B12 и B3. Любимото ястие на средиземноморските народи изисква специално внимание. Съветът ни е, купете си почистен октопод, ще си спестите време и усилия. 

Месото на октопода е жилаво и изисква термична обработка. В дълбока тенджера се слага вода с лимонова кора и дафинов лист. След като заври, в нея се пуска октопода. В зависимост от неговата големина, той може да се вари 40 и повече минути, но на слаб огън. Проверява се дали е готов като се пробожда в най-дебелата част на пипалото с остър нож. Ако той влиза с лекота, октоподът е сварен. Съществува риск от преваряване. Превареният октопод се смалява значително, за което трябва да  се внимава.

Свареният октопод се измива веднага със студена вода и после е готов за включване в рецепти като октопод на скара, октопод саганаки и други.

Нека да е лято!